Teater har bombats i Mariupol

Uppdaterad
Publicerad

En teater i Mariupol, där ett tusental civila ska ha sökt skydd, bombades i går kväll i samband med vad som uppges vara ett ryskt flyganfall, enligt stadens kommunfullmäktige.

Satellitbilder visar att ordet ”barn” hade skrivits utanför byggnaden för att undvika attacker.

Nu uppger ukrainska myndigheter att ett skyddsrum står intakt och att civila har evakuerats. I nuläget finns inga uppgifter om bekräftade dödsoffer.

Stadens biträdande borgmästare Serhiy Orlov säger att mellan 1 000 och 1 200 personer befann sig i byggnaden. Antalet skadade är fortfarande okänt, men enligt beräkningar kan det handla om ett hundratal, säger han enligt BBC som själva inte kunnat verifiera informationen.

– Det är människor som redan förlorat sina hem som befann sig där. 80 procent av bostadshusen i Mariupol sägs ha blivit förstörda. Men det är oklart hur många som skulle ha dödats eller skadats, säger Elin Jönsson, som är på plats i staden Tjernivtsi i västra Ukraina tillsammans med fotografen Niclas Berglund.

Ryssland förnekar

Rysslands försvarsdepartement förnekar att man skulle ha genomfört ett flyganfall mot teatern i Mariupol, rapporterar Rysslands internationella nyhetsbyrå RIA enligt Reuters.

Ännu på torsdagsmorgonen var det inte helt klarlagt vad som hänt. Men enligt ukrainska myndigheter ska ett skyddsrum i byggnaden ha stått emot bombningen och en evakuering av civilia uppges nu pågå, rapporterar BBC.

– Man har inte kunnat bekräfta exakt vad som hände eftersom det är väldigt svårt att samla in uppgifter på grund av det svåra läget i staden. Det har kommit väldigt lite information från båda sidor, säger hon.

”Barn” stod skrivet på marken

Elin Jönsson tillägger att teatern ligger i en stor park, och att det tyder på att syftet faktiskt var att träffa just teatern även om det ryska försvarsdepartementet förnekar det. Satellitbilder visar att ordet ”barn” skrivits på två sidor byggnaden.

– Det var väldigt mycket barn, kvinnor och äldre. På torget utanför hade man skrivit ”barn” på ryska så att de här bombflygen inte skulle bomba den här teatern. Men det gjorde man ändå, säger Elin Jönsson.

Mariupols kommunfullmäktige skriver i ett inlägg på Telegram:

”Inkräktarna förstörde Dramateatern. En plats där mer än tusen människor tagit sin tillflykt. Vi kommer aldrig att förlåta detta”.

Enligt Elin Jönsson har Ryssland bombat kolonner med flyktingar som försökt ta sig ut ur Mariupol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.