Techgrundaren Elizabeth Holmes döms för bedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Hon var en gång en hyllad företagsledare i Silicon Valley – men riskerar nu 20 års fängelse.

Den amerikanska entreprenören Elizabeth Holmes döms för bedrägeri i en av det gångna årets mest hårdbevakade rättegångar i USA.

– Hon tycks ha lyckats gå runt alla normala procedurer och ändå fått in pengar, säger investeraren Lena Apler.

Elizabeth Holmes var en superstjärna i Silicon Valley, innan allt rämnade.

37-åringen har stått åtalad på elva olika punkter för bland annat annat bedrägeri och försök till bedrägeri för att ha lurat investerare på ofantliga summor pengar när hon sade att Theranos utvecklat en revolutionerande blodprovsteknik.

Efter en flera månader lång rättegång fäller nu juryn henne på fyra av åtalspunkterna – två fall av bedrägeri och två fall av försök till bedrägeri – men friar henne samtidigt för fyra andra punkter som rör patientbedrägerier.

Väntar på straff

Lena Apler, investerare som också medverkar i SVT:s serie Draknästet, är inte förvånad över de fällande domarna.

– Det är ett regelrätt bedrägeri. För mig fanns bara en utgång, säger Apler i SVT:s Morgonstudion.

Holmes riskerar 20 års fängelse för de brott som hon har fällts för. Att hon får sitta så länge är dock inte troligt enligt rättsexperter, som påpekar att domen ändå är ett bakslag för henne.

– Hon kommer att få sitta i fängelse i åtminstone några år, säger advokaten David Ring, som har följt fallet på nära håll, till nyhetsbyrån AP.

Karismatisk entreprenör

Holmes drog in över en miljard dollar, nästan tio miljarder svenska kronor, på löftet om att hennes innovation inom blodtestning skulle göra testning enkelt. Med en enda droppe blod skulle det bli möjligt att göra ett hundratal tester.

Allt såg ut som en framgångssaga tills finanstidningen Wall Street Journal började undersöka företaget, som då visade sig vara ett luftslott.

Provtagningarna var felaktiga, och en rad kända investerarnas förlorade sina pengar.

– Man påminns om att man är skyldig sig själv som investerare att ta sitt ansvar och göra en noggrann undersökning innan man går in med pengar, säger Apler.

Påstås ha lurats

Avslöjandena ledde till att Theranos likviderades och att Holmes åtalades tillsammans med sin före detta pojkvän Ramesh Balwani.

Åklagarna beskrev under rättegången Holmes som en bedragerska besatt av berömmelse och rikedom.

Hon själv och hennes försvarsadvokater målade däremot upp en bild av en framgångsrik entreprenör, fast övertygad om sin affärsidé, men som lurades av sin omgivning, bland annat sin före detta pojkvän.

Den splittrade juryn har ännu inte lyckats nå fram till ett gemensamt beslut för de tre sista åtalspunkterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.