Telecomchef avgår efter 24 självmord

Uppdaterad
Publicerad

Efter att 24 anställda på France Telecom begått självmord efter företagets nedskärningar avgår nu vice vd:n Louis-Pierre Wenes.

France Telecom har under flera veckors tid varit föremål för tung kritik då antalet självmord bland de anställda fortsatt att öka. Under en 18-månadersperiod har sammanlagt 24 personer inom företaget tagit sina liv.

Nedskärningar kan ligga bakom

Enligt facken kan de tunga nedskärningarna som gjorts ligga till grund för en del av självmorden. Totalt har 22.000 personer fått lämna sina arbeten mellan 2006 och 2008.

Den senaste att begå självmord var en 51-årig man som i sin bil lämnade ett brev där han förklarade att ”atmosfären” på arbetsplatsen låg bakom beslutet att ta sitt liv.

Lovar åtgärder

France Telecom, som tidigare sagt att antalet självmord inte är ovanligt högt för ett så pass stort företag, har lovat åtgärder som man hoppas kunna dämpa missnöjet med. Bland annat har man stoppat omkring 500 förflyttningar av anställda inom företaget och lovat en telefonjour med psykologisk rådgivning.

Ledningen har också bett de över 100.000 anställda att vara uppmärksamma på signaler från kollegorna som kan tyda på depression eller självmordstankar.

Landets arbetsminister Xavier Darcos har tidigare beordrat en tjänsteman att övervaka France Telecoms möten som behandlar hälsa och säkerhet.

Facket tror på ljusning

Wenes avhopp, som sker med omedelbar verkan, mottogs av ett av facken med viss optimism inför framtiden.

-Vi tror att förutsättningarna för en strategisk förändring har förbättrats, säger Sebastien Crozier, talesman för facket CGC-UNSA.

Tjänsten som vice vd går nu till Stephane Richard som sedan i somras arbetat som chef för företagets internationella affärer och som enligt planer skulle ersätta Wenes under 2011.

Olof Nordangård

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.