Foto: TT

Temer: Jag kommer inte att avgå

Publicerad

Tusentals demonstranter krävde Brasiliens president Michel Temers avgång, efter att han anklagats för att ha diskuterat betalning för att tysta ett potentiellt vittne i landets största korruptionsutredning.

Temer säger att han ”inte kommer att avgå”.

-Jag kommer inte att avgå. Jag upprepar: Jag kommer inte att avgå, sade Temer argt och hytte med fingret i ett kort tv-sänt uttalande.

Temers tv-framträdande följde strax efter protester i Rio de Janeiro, São Paulo och huvudstaden Brasília där demonstranter krävde hans avgång.

Flera tusen demonstranter i Rio de Janeiro skanderade ”Temer ut!”, och krävde fyllnadsval.

Uppgifter om samtal

De komprometterande uppgifterna som först publicerades av tidningen O Globo, handlar om ett samtal som Temer hade med Joseley Batista, ordförande i styrelsen för köttpackningsjätten JBS.

Batista spelade in samtalet som handlade om pengar som Batista betalat till den förre talmannen i brasilianska underhuset, Eduardo Cunha, för att han skulle hålla tyst. Det är oklart vad Cunha blivit ombedd att inte berätta.

När Batista berättade för Temer att han betalat för Cunhas tystnad ska presidenten ha sagt:

”Du måste fortsätta med det, okej?”

Lämnar koalitionen

Socialistpartiet PPS meddelade att det lämnar president Michel Temers regeringskoalition. Det är det första parti att lämna Temers regering, som väntas splittras efter de senaste anklagelserna mot presidenten.

Partiet sade i ett uttalande att kulturministern Roberto Freire redan har sagt upp sig, men att landets försvarsminister Raul Jungmann, som även han tillhör partiet, stannar på sin post för landets säkerhet, i en tid av kris och ovisshet.

Fakta: Skandalerna i Brasilien

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till oljebolaget Petrobras direktörer i utbyte mot fördelaktiga kontrakt. Petrobras ägs till största del av den brasilianska staten.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker.

Ett stort antal personer är under utredning och involverar bland annat den forna presidenten Dilma Rousseff, liksom hennes föregångare, den populäre Lula da Silva. Dilma Rousseff tvingades bort efter att ha ställts inför riksrätt, anklagad för att ha dolt budgetunderskott med hjälp av lån från statliga banker inför valet 2014.

I centrum för härvan står Odebrecht, en gång Latinamerikas mest framgångsrika byggföretag. Under nio år betalade företaget motsvarande omkring 3,3 miljarder USA-dollar i mutor. Odebrecht har inte kommenterat siffrorna, som läckts från utredningen till brasilianska medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.