Stort polisuppbåd utanför sikh-templet i Oak Creek i Wisconsin. Foto: Scanpix

Tempelmassakern utreds som terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Massakern i sikh-templet i Oak Creek i Wisconsin utreds som ett inrikes terrordåd. Sex personer dödades och tre skadades livshotande när en ensam gärningsman öppnade eld utanför och inne i helgedomen i söndags. Gärningsmannen sköts ihjäl.

Mannen ska ha avlossat det första skottet mot en församlingsmedlem på utsidan och därefter fortsatt skjuta inne i templet.

En polis sköt ihjäl gärningsmannen sedan denne skjutit upprepade gånger mot en annan polis som arbetade med att hjälpa ett offer, rapporterar Jsonline.com som citerar Oak Creeks polischef John Edwards.

Identifierad
Enligt Jsonline har FBI-agenter identifierat mannen och känner till var han bott, men myndigheterna har hittills valt att inte offentliggöra hans namn.

-Den misstänkte var en flintskallig, vit man i 40-årsåldern, säger Thomas Ahern, talesman för US Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives (AFT), ett specialorgan som justitiedepartementet skapat i kampen mot våldbrott.

En källa med insyn i utredningen hävdar att gärningsmannen avskedats från armén. Uppgiftslämnaren säger också att ett skjutvapen och flera magasin tagits i beslag.

Polisen tillbakavisade vittnesuppgifter om en andra gärningsman med att det inte fanns några tecken på annat än att skytten agerat ensam.

Motivet oklart
Företrädare för FBI sade i går kväll, amerikansk tid, att händelsen utreds som ett misstänkt inrikes terrorbrott, men att inget motiv är klarlagt. De bekräftade att polisen undersöker en bostad – förmodligen gärningsmannens – i Cudahy som har samband med brottet.

Federale åklagaren James Santelle, som är inkopplad i utredningen, säger att det inte är klarlagt att det verkligen rör sig om inrikes terrorism.

-Mitt fokus är inte vilken (brotts)kategori det är utan vad som hände och förlusten av liv i Oak Creek, säger han till Jsonline.com.

”Kunde ha slutat mycket värre”
Sikh-templet är enligt Oak Creeks polischef John Edwards säkrat. Han uppger att poliserna som kom dit ”förhindrat en tragedi som kunde ha slutat mycket värre”.

USA:s president Barack Obama har ringt företrädare för templet. Han framförde sina kondoleanser och sin oro för de skadade.

Angreppet var den andra massakern på tre veckor som chockar USA, och tros öka trycket på såväl presidenten som utmanaren Mitt Romney att ta i tu med frågor om vapenkontroll inför presidentvalet den 6 november.

* Den 20 juli i år sköt en 24-årig man ihjäl tolv personer på premiären av den senaste Batmanfilmen i Aurora utanför Denver, Colorado. Han greps strax därefter.

* Det blodigaste massmordet dessförinnan var när en 23-åring i april 2007 dödade 32 personer på ett universitet i Virginia och sedan tog sitt eget liv.

* I april i år sköts sju människor ihjäl på Oikos-universitetet i Kalifornien.

* Det mest ökända våldsdådet var när två unga män dödade tolv skolkamrater och en lärare på Columbine High School i Littleton i Colorado i april 1999. De begick sedan självmord.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Massaker vid sikhtempel

Mer i ämnet