Foto: SVT

Terrorattacker håller skräcken vid liv

Publicerad
Krönika ·

Under den senaste tiden har unga kvinnor utfört självmordattentat för den islamistiska terrorgruppen Boko Harams räkning. Men gruppens terror drabbar på fler sätt – tusentals unga kvinnor har även våldtagits av terrorgruppens medlemmar.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

Jag har ställt upp kameran för att filma till ett reportage. En kvinna i niqab korsar plötsligt gatan och går mot mig.

I vanliga fall skulle jag inte tänkt på det. Men nu känner jag ett sting av oro. Samma dag som jag anlände till Maiduguri sköts tre unga kvinnor av militären. Bombanordningarna som kvinnorna bar under kläderna exploderade.

Boko Haram

”Effektiv metod”

På senare tid har Boko Haram specialiserat sig på att använda unga kvinnor vid attentaten. Hittills har det visat sig vara en effektiv metod. Flickorna slinker lättare genom kontroller och få har sett dem som ett hot vid marknader och andra samlingsplatser. Tills nu.

Boko Harams terror berör kvinnor på ett annat sätt också. Jag vet inte hur många unga kvinnor jag pratat med här som våldtagits av jihadisterna. De är oräkneliga känns det som.

Jag tänker på Amina som kidnappades och födde en dotter. Jag tänker på Fati som också kidnappades och sedan torterades av militären när hon lyckats rymma. De ville vara säkra på att hon inte var Boko Haram. Jag tänker på trettonåriga Mariam, som såg sin pappa och bror mördas.

Jihadister gömmer sig i byar

Härom dagen åkte jag ut ur Maiduguri, förbi militärens och milisens vägspärrar. Jag passerade vallarna som tidigare blockerade vägarna som skydd för staden.

Jag åkte ut på landsbygden och ytterligare några mil till byn Gakana. Bara fem kilometer bort börjar den så kallade osäkra zonen, där man är övertygad om att Boko Harams jihadister gömmer sig i byarna. Jag ville besöka ett samhälle som verkligen upplevt Boko Haram.

Blama Abdallah är byäldste i Gakana. Han visar mig de provisoriska hyddorna där människor som flytt undan Boko Haram nu bor. Miljoner människor har satts i rörelse på grund av terrorn. Men vem är vem bland alla dessa människor?

Blama tror sig veta att flera jihadister gömmer sig också i hans by. Även om Boko Haram har pressats tillbaka militärt, kommer det ta lång tid innan samhällena i nordöstra Nigeria läker.

”Kommer det hämndattacker?”

Tusentals familjer har söner som tvingats eller frivilligt anslutit sig till Boko Haram. Döttrar kommer nu tillbaka från skogarna med barn i famnen, som många familjer inte klarar av att acceptera.

Den hårt drabbade befolkningen kommer få fortsätta leva under svåra prövningar. Kommer det hämndattacker?

Söner och döttrar riskerar för en lång tid framöver att misstänkliggöras och kanske mördas. Redan nu kommer vittnesmål om militärens hämndaktioner på misstänkta jihadister.

Ovanpå detta har bönder inte kunnat odla på flera år och handelsvägar har blockerats.

FN varnar för svält

FN varnar för svält. De undernärda och sjuka barnen som jag sett kommer sitta kvar på näthinnan mycket länge. Kvinnan som korsade gatan, hon passerade mig och gick in i en affär intill. Hon skulle köpa juice.

Med terrorattackerna vill Boko Haram hålla skräcken och misstänksamheten vid liv. Splittra. Det är i en sådan miljö som de har störst chans att överleva. Och dra sig tillbaka, bida sin tid. Det har de gjort förut. Och de har kommit tillbaka. Samma dag som jag åker sker två nya självmordattacker.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Boko Haram

Mer i ämnet