En tungt beväpnad polisman bevakar Times Square på Manhattan i USA. I Nordamerika har antalet attacker ökat trots en minskning totalt sett i Världen. Foto: TT

Antalet terrorattacker i världen minskar

Uppdaterad
Publicerad

Terrorism är en av de saker svenskar oroar sig mest för, enligt opinionundersökningar gjorda under de senaste åren, bland annat av SOM-institutet. I västvärlden ökade antalet terrorattacker förra året men globalt sett minskar dock antalet för tredje året i rad, enligt en ny rapport från amerikanska forskare.

Det var den 14 oktober 2017 som en massiv explosion skakade Mogadishus Hodan-distrikt. En lastbil hade exploderat med dödlig effekt.

Totalt miste minst 587 människor livet i den förödande attacken, och över 300 till skadades. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret, men tjänstemän har pekat i riktning mot den extremistiska islamistgruppen al-Shabaab. Attentatet var den dödligaste terrorattacken i hela världen i fjol, en varnande påminnelse om hur dödliga enskilda terrorattacker faktiskt kan vara.

Terrorn minskar – men från hög nivå

Med det sagt minskade antalet terrorattacker i världen i fjol för tredje åren i rad, om än från en hög nivå som nådde sin topp 2014. Det enligt en ny sammanställning från forskningsgruppen START, vid Marylands universitet i USA.

– Ökningarna vi såg 2013 och 2014 var mycket ovanliga och orsakades till stor del av IS expansion i Irak och Syrien, med sina förgreningar runtom i världen, säger forskningschefen Erin Miller till SVT Nyheter.

– Mönstren vi ser 2017 återspeglar delvis en tillbakagång för det fenomenet i vissa områden, och tyder på att den tidigare nivån av våld inte var hållbar.

Viss ökning i västländer

I Västeuropa ökade antalet med sju procent men trots detta sjönk antalet dödsoffer i terror med 65 procent, enligt START. I Nordamerika var det däremot en 29-procentig ökning av attacker, och en 70-procentig ökning av dödsfall.

På det stora hela är det dock en förhållandevis liten del av alla terrordåd som begås i Europa och USA – totalt cirka fem procent av alla som sker i världen, och de allra flesta är inte dödliga. Jämfört med att 35 procent genomförs i Mellanöstern och Nordafrika.

Det betyder inte att deras betydelse ska underdrivas, säger forskaren Erin Miller, men däremot kan ett relativt litet antal händelser få stora effekter på statistiken, och det gör det svårare att dra några långtgående slutsatser.

– Eftersom det är jämförelsevis få attacker i de här områdena jämfört med andra delar av världen och jämfört med 1970- och 1980-talen, så kan vad som förefaller vara trender vara resultatet av ett litet antal stora attacker, säger hon.

Trots minskningen under 2017 genomfördes totalt 10 900 terroristattentat under 2017. 26 400 människor dog i attentaten.

Mer än hälften av attackerna genomfördes i fyra länder. I Irak genomfördes 23 procent av dåden, i Afghanistan 13 procent, i Indien 9 procent och i Syrien 8 procent . Bara två procent av terrordåden genomfördes i Europa eller Nordamerika.

Källa: Marylands universitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer