Skotthål i fönsterruta vid Charlie Hebdos redaktion. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Terrordåd i Europa de senaste fem åren

Uppdaterad
Publicerad

Ett urval av de allvarligaste terrordåden i Europa de senaste fem åren.

11 december 2010, självmordsbombare i Stockholm

Självmordsbombare detonerar två sprängladdningar i centrala Stockholm. Den ena är en bilbomb, den andra en rörbomb och en väska med spikar som mannen bar på sig. Sjävmordsbombaren, 28-årige Taimour Abdulwahab, dör i attentatet.

Tio minuter före explosionerna skickas ett mejl med ljudfiler till TT och Säpo. I inspelningarna hänvisar Abdulwahab till Lars Vilks Muhammedkarikatyrer och den svenska insatsen i Afghanistan och säger att ”nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör”.

Trots att självmordsattentatet genomförs i trängseln på Drottninggatan under julhandeln skadas endast två personer lindrigt i dådet.

2 mars 2011, flygplatsattentat i Frankfurt

Attentatsmannen Ari Uka öppnar eld på Frankfurts flygplats. Två amerikanska piloter dödas och två skadas. Uka arbetar för flygplatsens postcentral, och har kopplingar till extremistiska islamistiska organisationer.

29 mars 2010, terrordåd i Moskvas tunnelbana

Två kvinnliga självmordsbombare detonerar laddningar i Moskvas tunnelbana. Minst 40 personer dödas och över 100 skadas. Den tjetjenske islamistiske rebelledaren Doku Umarov tar på sig dådet, liksom ett självmordsdåd mot Moskvaflygplatsen Domodedovo i januari 2011, där upp emot 40 personer dödas.

22 juli 2011, Breiviks dåd i Norge

Bombdåd mot regeringsbyggnad i Oslo och slakten av 69 ungdomar på Utöya. Den högerextrema terroristen Anders Behring Breivik placerar en bilbomb i regeringskvarteret i centrala Oslo. 950 kilos gödselbomb detonerar 15.26 och dödar åtta människor. Två timmar senare får polisen det första larmet om pågående skottlossning på ön Utöya, fyra mil från Oslo. 18:27 grips Breivik – som då dödat 69 människor (varav 33 mellan 14 och 17 år gamla) och skadat minst 110.

Terroristens motiv ska ha varit att gå till attack mot regeringen och de politiskt engagerade ungdomarna på Utöya, som ska bidra till vad han anser vara ett för mångkulturellt Norge.

29 augusti 2011, moskéattentat i Danmark

En man skjuter vilt in i en folksamling utanför en moské i Köpenhamn, efter en bön som inleder festhögtiden Eid el-Fitr. En 24-årig man dör. Tre personer grips senare. Motivet till dådet är oklart.

19 mars 2012, attack mot judisk skola i Toulouse

En beväpnad man går till attack mot judiska Ozar Hatorah-skolan i Toulouse. Attentatet är ett av flera mellan den 11 och 19 mars, riktat mot fransk militär och franska judar.

Attentatsmannen Mohammed Merah kör fram till skolan på sin motorcykel klockan åtta på morgonen och öppnar eld. Fyra människor dör; en 30-årig rabbin, hans två barn, 3 och 6 år, och en 8-årig flicka som skjuts i huvudet. Fyra militärer dödas i de andra dåden.

Efter attentatet inleds en stor jakt på gärningsmannen, som skjuts till döds när polisen försöker gripa honom. Merah har kopplingar till al-Qaida och har gett antisemitiska motiv till sin attack.

19 maj 2012, bombdåd i skola i Italien

Tre gascylinderbomber detonerar utanför Morvillo Falcone-skolani Brindisi, Italien. En 16-årig flicka dör och fem skadas allvarligt. Maffian tros ansvarig då skolan döpts efter en italiensk åklagare som dödades av maffian.

18 juli 2012, antisemitiskt bomdåd i Bulgarien

En självmordsbombare detonerar en sprängladdning ombord en buss med 42 israeliska turister i närheten av Burgas flygplats. Busschauffören och fem israeler dör i attacken.

En okänd islamistisk grupp som kallar sig Qa'idat al-Jihad tar på sig attentatet, något som förnekats av bulgariska myndigheter. Israel menar att iranska Hizbollah ligger bakom, något som inte bekräftats.

24 maj 2014, attack mot judiska museet i Bryssel

En beväpnad man öppnar eld inne på judiska museet i Bryssel, Belgien. Tre personer dör direkt på plats, en fjärde på sjukhus några dagar senare.

En vecka senare grips Mehdi Nemmouche, en 29-årig franskalgerisk man. Han visar sig ha spenderat ett år i Syrien stridandes för Islamiska Staten, IS.

7 januari 2015, attacken mot Charlie Hebdo

Två män går till attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Två dagar och två gisslandraman senare skjuts männen och deras medhjälpare ihjäl av polisen. 12 personer dör på Charlie Hebdo-redaktionen, en polis skjuts till döds under jakten och fyra personer dödas under ett gisslandrama på en kosherbutik i Porte de Vincennes, Paris.

2004 och 2005 skakades Europa av de värsta terrordåden på många år.

  • Den 11 mars 2004 detonerar tio bomber vid tågstationen Atotcha i Madrid, Spanien. 191 människor dör och runt 2000 skadas. Myndigheter tror först att separatiströrelsen ETA ligger bakom dådet, men senare tar en al-Qaida-anknuten rörelse på sig attentatet. Dådet har kallats det värsta i Europas moderna historia.
  • Den 7 juli 2005 går islamistiska självmordsbombare till attack mot en dubbeldeckarbuss och tre tunnelbanetåg i London, Storbritannien. 52 människor dör och över 700 skadas. Attacken är den första av självmordsbombare i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorräd i Belgien

Mer i ämnet
Skotthål i fönsterruta vid Charlie Hebdos redaktion. Foto: SVT
Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs bil sattes i brand i samband med dådet i Stockholm i december 2010. Foto: Säkerhetspolisen/Scanpix
Ingen anade utsträckningen av Breiviks attentat mot Utöya. Till en början trodde man det rörde sig om tio döda, dagen efter chockades världen av rapporten om 69 döda ungdomar. Foto: TT