Invånare i London, Ontario, lämnar blommor vid olycksplatsen. Foto: Geoff Robins/AP/TT

Trudeau om attacken mot en kanadensisk muslimsk familj: ”Terrordåd”

Uppdaterad
Publicerad

Lastbilsattacken mot en muslimsk familj i London i kanadensiska Ontario på söndag kväll lokal tid, då fyra personer dödades, har kallats för ett hatbrott av polisen. Nu säger premiärminister Justin Trudeau att det var en terrorattack.

– Dödandet var ingen olycka. Det här var en terrorattack, motiverad av hat, som träffade samhället rakt i hjärtat, säger Trudeau i parlamentet.

En 20-årig man som misstänks ha kört lastbilen greps senare vid ett köpcentrum sju kilometer från brottsplatsen. Polisen sa redan då att en terrorstämpling kunde vara aktuell, efter att de analyserat mannens aktiviteter på sociala medier.

Stadens borgmästare Ed Holder uppger att de döda är en 74-årig kvinna, en 46-årig man, en 44-årig kvinna och en 15-årig flicka – tre generationer av samma familj. Ett nioårigt barn överlevde men med kritiska skador.

– Jag ska tala klarspråk, detta var ett massmord riktat mot muslimer, mot Londonbor, motiverat av ett obeskrivligt hat, sade Holder under en presskonferens strax efter dådet.

Fyra personer dödades och ett barn skadades i lastbilsattacken i staden London i den kanadensiska provinsen Ontario.

Familjen gick på en trottoar klockan halv nio på kvällen lokal tid när lastbilen körde upp över trottoarkanten och in i dem. En kvinna dödförklarades på plats, medan övriga fyra, två av dem minderåriga, fördes till sjukhus.

Tre av de fyra dog senare på sjukhus, men ett nioårigt barn överlevde och vårdas nu med kritiska skador.

Stadens borgmästare Ed Holder uppger att de döda är en 74-årig kvinna, en 46-årig man, en 44-årig kvinna och en 15-årig flicka – tre generationer av samma familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.