Terrordåden i Norge – en sammanfattning

Publicerad

Under lördagskvällen erkände den 32-årige norrmannen Anders Behring Breivik att han ligger bakom de dåd i centrala Oslo och på ön Utöya som hittills har krävt 76 människoliv. Behring Breivik har under nio års tid författat ett manifest, där han i detalj beskriver hur han har planerat dåden.

Fredag 22 juli 2011
15:40 En kraftig sprängladdning detonerar kl. 15:40 i regeringskvarteren i Oslo, rapporterar TT. Man fastställer senare att explosionen har inträffat kl 15:26.

Sprängladdningen orsakar stor förödelse, bland annat har ett hål rivits upp i väggen till statsminister Jens Stoltenbergs kontor. Vittnesmål från platsen beskriver centrala Oslo som en krigszon.

17:26 Polisen får det första larmet om pågående skottlossning på ön Utöya.

På ön, som ligger fyra mil från Oslo, pågår ett sommarläger som arrangerats av de norska Socialdemokraternas ungdomsförbund.

18:14 En mamma till en av lägerdeltagarna får kl. 18:14 ett sms från sin son. Sonen uppger då att han har försökt att gömma sig från skytten på ön.

18:21 Tidningen Verdens Gang får kl. 18:21 uppgifter från ögonvittnen som säger att skytten på Utöya ska ha identifierat sig som polis. Han har sagt sig vilja informera ungdomarna om bombdådet i Oslo.

När lägerdeltagarna är samlade öppnar han eld mot dem.

18:25 Den första polisstyrkan anländer till Utöya kl. 18:25.

18:27 Enligt uppgifter som senare lämnas under en presskonferens grips skytten kl. 18:27 av polisen.

19:30 Representanter från den norska polisen bekräftar att man har gripit skytten på lägret på Utöya. Enligt polisen är gärningsmannen lång, blond och har ett nordiskt utseende.

20:55 Polischefen Sveinung Sponheim säger i ett uttalande att polisen tror att den gripne mannen är inblandad i bombdådet i Oslo såväl som i skottlossningen i Utöya.

Under fredagsnatten fortsätter polisen att söka igenom ön i jakt på fler offer. Man draggar även i vattnet utanför Utöya, då många ungdomar i panik ska ha försökt simma bort från skytten. I Oslo har polisen spärrat av stadens centrala delar.

Lördag 23 juli 2011
03.51 Dödssiffrorna stiger drastiskt. Från att ha talat om 10 döda uppger polisen i Oslo att minst 80 personer dödades på Utöya. Många vaknar på lördagen till chockbeskedet.

12:52 Under lördagen identifieras den gripne skytten som den 32-årige norrmannen Anders Behring Breivik. Han beskrivs som högerextrem och har flera vapen registrerade i sitt namn.

Behring Breivik har även författat ett manifest, som han skickat till ett antal personer en timme före explosionen i Oslo.

23:40 Anders Behring Breiviks försvarare, Geir Lippestad, meddelar att Breivik har erkänt dåden.

Söndag 24 juli 2011
13:08 Under söndagseftermiddagen bekräftar det norska, främlingsfientliga Fremskrittspartiet att Behring Breivik under flera års tid varit aktiv medlem i partiet, enligt tidningen Aftenposten.

Måndag 25 juli 2011
Beslut i Oslo tingsrätt om att Anders Behring Breivik ska hållas häktad i åtta veckor.

Klockan 12 samlas människor i de nordiska länderna för en tyst minut.

I Oslo samlas nära 150.000 människor i en rosmanifestation. Statsminister Jens Stoltenberg, kronprinsparet och förra statsministern Gro Harlem Brundtland är på plats.

Dödssiffran justeras ner till totalt 76 döda, men fortfarande vårdas många på sjukhus med svåra skador.

Fredag 29 juli 2011
Alla de dödade i terrordåden, åtta i Oslo och 69 på Utöya, har identifierats. Alla namnen offentliggörs av polisen, i samtycke med de anhöriga.

Anders Forsberg
anders.forsberg@svt.se
Anna Grönberg
anna.gronberg@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer