Ett av offren för terrordådet i Garissa förs bort. Foto: SVT

Terrorgruppernas kamp om uppmärksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår en kamp om världens uppmärksamhet mellan två av de mest fruktade terrororganisationerna – somaliska al-Shabaab och Islamiska staten, IS.

Det är mot den bakgrunden man ska se terrordådet mot Garissa-universitetet i Kenya. När över 140 unga människor dödades var det ett makabert sätt för al-Shabaab att locka till sig unga jihadister, till exempel från Sverige, som annars skulle ha vänt sig till IS.

Det var i byggnaden med studenternas sovsalar i Garissa som de flesta av de över 140 unga kristna studenterna miste livet förra veckan, brutalt avrättade av terrorgruppen al-Shabaab.

Svårt misshandlade offer

Överlevande och anhöriga vittnar om tolv långa timmar då terroristerna med utstuderad grymhet plågade och hånade sina offer ända in i dödsögonblicket. Flera tvingades ringa sina anhöriga innan de avrättades. På bårhusen möttes sörjande av lemlästade kroppar.

– Det var hemskt att se kropparna, de var svårt sargade. Min brorsdotter hade fått nacken avskuren, de hade misshandlat henne och de hade stuckit ut hennes ögon, säger Davies Wekesa, vars syskonbarn var ett offren.

Hösten 2013 dödades närmare 70 personer när al-Shabaab attackerade ett köpcentrum i Kenyas huvudstad Nairobi. Då trodde många att det inte kunde bli så mycket värre, men Garissa bevisar motsatsen.

al-Shabaab bildades 2006 i Somalia för att bekämpa övergångsregeringen och införa islamisk lag i landet. Rekryteringskampanjer lockade skaror av unga jihadister, bland annat ett 30-tal från Sverige, till Afrikas horn.

al-Shabaab tillbakapressat

Hösten 2011 sände Kenya in styrkor i Somalia för att förstärka Afrikanska Unionens insats och slå ut al-Shabaab. Sedan dess har terrorgruppen förlorat kontrollen över flera viktiga städer och därmed också stora inkomstkällor. I dag är al-Shabaab hårt tillbakapressat.

I stället är det Islamiska Staten i Syrien och Irak som har den starkaste dragningskraften på jihadister.

Sedan 2012 har inga svenskar anslutit sig till al-Shabaab, samtidigt som allt fler reser till Syrien och Irak för att strida med IS. Där har Säpo i dag 150 bekräftade svenska fall.

Garissa-attentatet påminner om Islamiska statens våldsmetoder, men kanske ännu mer om mer om dess allierade Boko Haram i Nigeria.

al-Shabaab har sedan länge starka kopplingar till terrornätverket al Qaida, men frågan är hur länge till.

Agenda söndag 12 april kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet