Österikisk polis i Wien. Foto: TT

Terrorhot mot europeiska huvudstäder

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska underrättelsetjänster varnar för att det finns uppgifter om en eller flera planerade terrorattacker mot europeiska huvudstäder innan årets slut. Det uppger den österrikiska polisen i Wien.

Uppgifterna om terrorhotet kommer från en ”vänligt sinnad underrättelsetjänst”, skriver nyhetsbyrån Reuters som citerar polisen i Wien. Varningen ska ha skickats ut dagarna före jul.

Potentiella gärningsmän kontrollerade

I underrättelseuppgifterna nämns flera namn på potentiella gärningsmän. Enligt den österrikiska polisen har kontroller av dessa namn än så länge inte givit några resultat.

Enligt polisen ska hotet gälla antingen en bombattack eller ett angrepp med skjutvapen. Den österrikiska polisen ber befolkningen om överseende med utökade säkerhetskontroller på offentliga platser.

Säpo informerat

Svenska Säpo säger sig ha tagit del av uppgifterna.

– Vi känner till den här informationen men den påverkar inte den svenska hotnivån. Den ligger ju sedan ungefär sex veckor på en förhöjd nivå, på en fyra på en femgradig skala. Det är en historiskt hög nivå, säger Mark Vadasz, kommunikationschef på Säpo, till TT.

Tyskland tystlåtet

Tysklands inrikesdepartement avböjer att kommentera uppgifterna av utredningstekniska skäl.

”Tyskland är fortfarande i skottgluggen för jihadistisk terrorism”, säger en talesperson för inrikesdepartementet och tillägger att landet har granskat och förändrat säkerhetsarbetet efter terrordåden i Paris.

Varningen kommer sex veckor efter attackerna i Paris då 130 personer mördades i flera koordinerade terrorattacker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.