Terrorhot mot Kabuls flygplats: ”Påtaglig risk”

Uppdaterad
Publicerad

Risken för terrorattentat vid Kabuls flygplats bedöms som hög.

Därför uppmanar nu USA, Australien och Storbritannien sina medborgare på plats i Afghanistan att undvika området.

– Vi vidtar alla försiktighetsåtgärder, men det här är mycket riskabelt, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Utanför Kabuls flygplats trängs tusentals desperata människor i hopp om att komma med något av de sista planen innan västmakterna ger sig av.Men det svåra arbetet har nu blivit än mer komplicerat. En IS-trogen extremistgrupp i regionen har enligt en amerikansk försvarskälla riktat detaljerade hot om att utföra terrordåd mot folksamlingen vid flygplatsen, rapporterar bland andra CNN.

Det har fått flera västmakter att uppmana sina medborgare som ännu är kvar i Kabul att omgående hålla sig borta från flygplatsen.

– Det finns en påtaglig risk för ett terrordåd. Vi vidtar alla försiktighetsåtgärder, men det här är mycket riskabelt, sa USA:s utrikesminister Antony Blinken under en pressträff sent på onsdagskvällen svensk tid.

IS-sympatisörer har flytt fängelser

”Res inte till Kabuls internationella flygplats Hamid Karzai. Om du befinner dig i området, ta dig till en säker plats och invänta ytterligare instruktioner”, skriver Storbritanniens utrikesdepartement.

Hotnivån ska ha förvärrats efter att omkring hundra av IS-gruppens sympatisörer lyckades fly från två fängelser i närheten av Kabul i samband med att talibanerna närmade sig huvudstaden för ett par veckor sedan.

– Det man gör att man tar de här hoten på allvar är att de ska vara väldigt detaljerade och komma från säkra källor, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg i Morgonstudion.

Öppnar för fortsatt hjälp

Det är en kamp mot klockan att hinna få ut alla som ska evakueras innan tidsfristen löper ut på tisdag, då talibanerna krävt att utländska militärer ska ha lämnat landet. Just säkerhetshotet är en anledning till att USA:s president Joe Biden valt att inte förlänga tidsfristen. Men enligt Antony Blinken finns det ingen deadline för arbetet  att hjälpa amerikanska medborgare och lokalanställda att lämna Afghanistan.

– Lyssnar man till Blinken så kommer den amerikanska insatsen att fortsätta på något sätt även efter den sista augusti, och då måste man ha stöd av talibanerna för att fortsätta att undsätta de som ska ut ur landet, säger Stefan Åsberg.

Nära 90 000 evakuerade

Runt 5 400 amerikanska soldater vaktar området, uppgav den amerikanske generalen William Taylor i onsdags. De senaste tolv dagarna har omkring 88 000 personer flugits ut från Kabul, varav 19 000 bara under tisdagen, enligt Taylor.

Mot bakgrund av terrorhotet har talibanerna lovat att garantera säkerheten utanför flygplatsen, säger en diplomat från ett Natoland till Reuters, mot löfte om anonymitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.