default_caption

Många fler kan ha dött i Westgate

Uppdaterad
Publicerad

Frågetecknen fortsätter kring terrordådet i Nairobi. Flera dagar efter det att Kenyas ledning förklarat dramat avslutat är läget inne i Westgategallerian oklart. Antalet döda kan vara mycket högre än officiella siffror.

President Uhuru Kenyatta förklarade i tisdags kväll dådet över. 61 civila, 6 soldater och 5 terrorister sades då ha dödats, medan över 10 gärningsmän hade gripits.

Men på torsdagen sade en underrättelsekälla inne i det avspärrade Westgatekomplexet att minst en terrorist fortsätter göra motstånd.

Terrorattack i Nairobi

– En gärningsman lever fortfarande, sade källan till brittiska The Guardian.

Men säkerhetspolis på plats som SVT:s korrespondent Johan Ripås pratat med sade på torsdagseftermiddagen att den uppgiften inte stämmer.

”Begrava bevis”

Källan bekräftade också delvis terrorgruppen al-Shabaabs Twitteruppgifter från i onsdags om att antalet döda är mycket högre än vad som bekräftats officiellt.

– Det var 200 anställda på (stormarknaden) Nakumatt, och 800 kunder. Väggarna på Nakumatt rasade in. Det finns ett stort antal kroppar där inne.

Det Somaliabaserade al-Shabaab hävdade att 137 personer är döda, och att den kenyanska regeringen har skjutit gisslan för att sedan spränga köpcentret ”för att begrava bevis och alla i gisslan under ruinerna”.

Varnar västländer

Enligt myndigheterna var det snarare så att en bilparkering, i samband med strider och explosioner, rasade ner på underliggande våningsplan. Talesmän för regeringen uppger att de lik som eventuellt ligger under rasmassor är inräknade och att dödssiffrorna inte väntas stiga.

Kenyanska Röda korset har dock meddelat att 60 människor saknas.

Mannen som ses som al-Shabaabs högste ledare, Ahmed Abdi Godane, säger i en ljudinspelning som sprids på internet att attacken är en hämnd för att Kenya gick in i södra Somalia hösten 2011 för att krossa rebellerna – och en varning även till västländer som stödjer Kenyas linje.

– Ta bort era trupper eller gör er redo för ett långvarigt krig, blod, förstörelse och evakuering, säger Godane enligt nyhetsbyråer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Nairobi

Mer i ämnet