Terroristen Anders Behring Breivik möjlighet till att få tidsbegränsat straff prövas i veckan av domstol. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT

Terroristen Anders Behring Breivik vill bli frisläppt – prövas i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Den norske terroristen Anders Behring Breivik mördade 77 personer den 22 juli 2011.

Nu har han begärt att bli villkorligt frigiven – och under tisdagen startar rättsprocessen efter att åklagarmyndigheten sagt nej till hans begäran.

Sommaren 2012 dömdes Breivik till 21 års förvaring. Han har, liksom alla fängelsedömda i Norge, rätt till domstolsprövning av villkorlig frigivning när tio år av straffet har avtjänats.

Huvudförhandlingarna inleds på tisdagen i Telemark tingrett och kommer att pågå i tre dagar.

En av de som kommer att vittna i rätten är psykiatern Randi Rosenqvist, som utvärderat Breivik minst sju gånger sedan han greps 2011. 2016 presenterade hon en riskbedömning i vilken hon varnade rätten för att lita på Breiviks försäkringar om att han inte längre var våldsam.

Exakt vad hon kommer att lägga fram den här gången är inte klart, men hon har sagt till norska Aftenposten att det inte finns några väsentliga förändringar från hennes tidigare bedömningar.

Värsta attentatet i norska efterkrigstiden

Breivik, som numera kallar sig Fjotolf Hansen, mördade totalt 77 människor på Utöya och i regeringskvarteren i Oslo 2011, i det värsta attentatet under den norska efterkrigstiden.

69 personer dödades på Utöya, de flesta barn och ungdomar, och flera av de som överlevde har fortfarande allvarliga skador efter attacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.