En bild på den utpekade gärningsmannen Omar Mateen. Polisens tekniker undersöker brottsplatsen i Orlando. Foto: Privat/TT

Terroristens fru försökte stoppa honom

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter från FBI:s förhör med Orlandoterroristen Omar Mateens fru börjar nu läcka.

Amerikanska NBC skriver att hon säger att hon försökte säga åt honom att inte fullfölja attacken.

Enligt NBC säger frun till FBI att hon bland annat var med när han köpte ammunition och att hon en gång körde honom till gayklubben för att reka stället.

Samtidigt kom det tidigare i dag vittnesuppgifter från flera stamgäster på klubben som vittnade om att Omar Mateen varit där många gånger.

Terrordådet i Orlando

– Det var definitivt han. Han brukade komma till klubben under flera år, och folk kände honom, säger en av dem till tidningen Orlando Sentinel.

”Kommer att vända på alla stenar”

NBC rapporterar också om att flera poliser vittnar om att frun är samarbetsvillig under förhören.

FBI arbetar nu för att kartlägga motivbilden till dådet då han sköt ihjäl 49 personer. De har bland annat fått fram att han ska ha försökt köpa på sig avancerad militär skyddsutrustning bara veckorna före dådet men nekades av personalen.

FBI-chefen James B Corney säger också att de undersöker om han har haft någon medhjälpare.

– Vi kommer att vända på alla stenar, vi kommer att jobba dag och natt för att förstå vad som lett fram till den förskräckliga natten. Vårt jobb är väldigt svårt, vårt jobb är som att leta efter nålar i höstackar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet