President François Hollande och borgmästare Anne Hidalgo avtäcker en plakett till minne av polisen Ahmed Merabet. Till höger plaketten till minne av offren inne på Charlie Hebdo, med det felstavade namnet Wolinski längst ner. Foto: TT

Terrorns offer hedras med minnesmärken i Paris

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag är det exakt ett år sedan de blodiga attentaten i Paris mot satirtidningen Charlie Hebdo och kosherbutiken Hyper Cacher. Under hela veckan planeras minnesstunder för att hedra terrorns offer, vilket inleds i dag med avtäckandet av ett antal minnesmärken runt om i Paris. På söndag planeras en större sammankomst – som dock redan har möts av stor kritik från Charlie Hebdos anhängare.

För bara knappt två månader sedan skakades Paris av de värsta terrordåden i Europa på över tio år, när extremistiska IS-anhängare mördade 130 personer på stadens gator. Det var dock inte många månader dessförinnan som den franska huvudstaden skakades av ett annat blodigt attentat.

Onsdagen den 7 januari 2015 gick två bröderna till blodig attack mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i den franska huvudstaden, och mördade tolv personer. De sköt även ihjäl en polis på gatan utanför.

Terrordåd mot fransk tidning

Ett år senare

Nu på torsdag är det alltså exakt ett år sedan Frankrike skakades i grunden av händelserna. Inför årsdagen har i dag Frankrikes president François Hollande, Paris borgmästare Anne Hidalgo och ett antal ministrar närvarat vid ett antal ceremonier där plaketter har satts upp för att hedra terrorns offer.

Vid 10-tiden avtäcktes det första minnesmärket på rue Nicolas-Appert, ”till minne av offren för terrorattentatet mot yttrandefriheten utfört i Charlie Hebdos lokaler den 7 januari 2015”.

Blev fel när offren skulle listas

På plaketten listas namnen på de mördade upp i alfabetisk ordning, vissa genom sina tecknarpseudonymer: ”Frédéric Boisseau, Franck Brinsolaro, Cabu, Elsa Cayat, Charb, Honoré, Bernard Maris, Mustapha Ourrad, Michel Renaud, Tignous, Georges Wolinsky”.

Bilder på plaketten har redan väckt en del uppståndelse på nätet, då det sista namnet, Wolinski, har fel stavning. En del svarar på Twitter genom att medvetet felstava den numera världskända hashtaggen, #JeSuisCharly.

Strax efter cermonin täcktes plaketten åter över med en svart duk för att dölja missen. En ersättningsskylt skulle sättas upp under eftermiddagen.

Mördad polis hyllas

Ett par steg från platsen och en stund senare avtäcktes ännu ett minnesmärke. På boulevard Richard-Lenoir finns nu Ahmed Merabets namn ingraverat, ”offer för terrorismen under utförandet av sin tjänst”.

Polismannen Merabet försökte stoppa de flyende terroristerna, men avrättades kallblodigt med en kula till huvudet av gärningsmännen.

Hollande träffade anhöriga i utsatt butik

En timme senare, efter kl 11, besökte Hollande också den butik i Porte de Vincennes, östra Paris, där ytterligare en terrorist, två dagar efter dådet mot Charlie Hebdo, tog flera personer som gisslan och mördade fyra. I närvaro av offrens familjer avtäckte presidenten sedan en tredje plakett, ”till minne av offren för det antisemitiska attentatet den 9 januari 2015 utfört i butiken Hyper Cachers lokaler”.

Även här listas sedan namn och även ålder på de döda, tre kunder och en butiksanställd, samtliga av judisk härkomst: ”Philippe Braham 45 år, Yohan Cohen 20 år, Yoav Hattab 21 år, François-Michel Saada 63 år”.

Flera minnesstunder i veckan

I morgon kommer en fjärde plakett att sättas upp i Montrouge, söder om Paris, till minne av den polis som mördades där den 8 januari, i samband med attentaten. President Hollande kommer att medverka även vid den ceremonin.

Minnesstunderna avlöser sedan varandra under veckan. På torsdag, årsdagen för attacken mot tidningen, kommer François Hollande att tala inför polis och säkerhetsstyrkor som deltog i insatserna och den intensiva polisjakten under och efter dåden.

Kritiserad ceremoni på söndag

På söndag kulminerar högtidlighållandet med en ceremoni på Place de la République i Paris, torget i närheten av Charlie Hebdos tidigare lokaler som blev något av en samlingsplats för sörjande efter dåden såväl i januari som i november.

Utformningen av söndagens ceremoni har samtidigt väckt viss uppståndelse, på grund av valet av uppträdande artister. Popikonen Johnny Hallyday ses som företrädare för en populärkultur som tidningens skribenter avskydde och ofta hånade. Hallyday backas också upp av Frankrikes armékör, trots att Charlie Hebdo i sin satir har hållit en pacifistisk och antimilitärisk linje.

Tidningen fortsätter provocera

Charlie Hebdo utkommer för egen del i morgon onsdag med ett särskilt minnesnummer i större utgåva än vanligt, med en ny provocerande teckning på förstasidan, föreställande en arg och beväpnad gud på språng, med blodbefläckade kläder och skägg.

I text kan man läsa ”1 år efteråt springer mördaren fortfarande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet