Orkanen Harvey har dragit in över USA – tiotusentals har flytt från Gulfkusten

Uppdaterad
Publicerad

Orkanen Harvey intensifierades och nådde fram till Texas kust med vindar upp emot 60 meter per sekund och höga vågor tidigt på lördagsmorgonen svensk tid. USA:s president Donald Trump har skrivit under en order för att frigöra hjälpinsatser. I Texas är minst 211 000 hushåll utan ström, enligt ABC News. I Rockport har taket till ett seniorboende rasat samman och flera av de boende har behövt vård. Även delar av Rockports historiska stadskärna ska ha skadats, enligt tv-kanalen KIII.

Harvey uppgraderads tidigt på lördagsmorgonen svensk tid till kategori 4. Vid klockan 22.00 lokal tid – 05:00 svensk tid -  nådde orkanen land med hårt piskande vindar och höga vågor som följd. Men vid 10-tiden svensk tid nedgraderades orkanen till en 2:a rapporterar USA Today.

Vågorna slår mot stranden i Corpus Christi, Texas när orkanen Harvey drar in. Foto: TT

USA:s president Donald Trump har utfärdat katastrofläge efter begäran från Texas guvernör vilket möjliggör större om mer omfattande hjälpinsatser från USA:s regering.

Arbetsplatser i Texas har stängts och myndigheterna har uppmanat invånare i de områden som väntas bli drabbade att evakuera.

Personal evakuerad

Harvey hotar även en tredjedel av USA:s oljeraffineringskapacitet, och tvingar energibolag att vidta försiktighetsåtgärder och evakuera personal från olje- och gasplattformar i området.

Närmare 90 centimeter regn väntas i vissa delar av Texas.

Texasguvernören Greg Abbot har utlyst nödläge i flera områden, i syfte att snabbare kunna sätta ut räddningsresurser där det behövs.

Myndigheter i Houston, den största staden i orkanens väg, räknar inte med att behöva utfärda evakueringsorder men väntar sig kraftiga regn i upp till fem dagar. Stadens skolor håller stängt till på måndag.

Väntar översvämningar

Harvey väntas också översvämma New Orleans i Louisiana, där orkanen Katrina dödade mer än 1.200 människor 2005.

New Orleans borgmästare Mitch Landrieu säger att räddningsfordon, sandsäckar och båtar står redo, men att inga evakueringsorder hittills har planerats.

-Vi måste bara vara säkra på att vi är förberedda på kraftiga regn under nästa vecka, säger han.

I Louisiana har hundratals båtar placerats ut runt om i staten, och mer än en halv miljon sandsäckar.

Många trotsar och stannar

Tusentals människor flyr från området, men det finns även invånare som trotsar den obligatoriska evakueringsorder och i stället väljer att hamstra mat, bränsle och sandsäckar.

– Vi föreslår att människor som ska stanna här ska märka sin arm med sitt namn och personnummer, säger borgmästaren Patrick Rios i Rockport.

– Vi hatar att prata om sånt här. Det är inget vi gillar att göra men det är verkligheten. Människor lyssnar inte.

 I Rockport, Texas, har taket till ett seniorboende rasat samman och flera av de boende har behövt vård. Även delar av Rockports historiska stadskärna ska ha skadats, enligt tv-kanalen KIII.

Bensinpriset stiger

Bensinpriset har stigit i takt med att många bensinstationer efter kusten i Texas har fått slut på bensin då tusentals människor flyr. Orkanen har stängt 22 procent av Mexikanska golfens oljeproduktion, uppger regeringen.

Så många som 5,8 miljoner människor tros finnas i orkanens väg.

President Trump: ”Ta det försiktigt!”

Runt 20 000 passagerare på kryssningsfartyg i Mexikanska golfen väntar ut stormen ute till havs.

USA:s president Donald Trump har uppmanat räddningsmyndigheter att vara redo för att hjälpa till när orkanen når land. Han twittrar ”Jag följer noggrant orkanen Harveys väg och framfart. Ta det försiktigt!”

Fakta: Amerikanska oväder

Visa

Tre andra amerikanska oväder med förödande konsekvenser:

Orkanen Sandy drog in över nordöstra USA den 29 oktober 2012. Stora nederbördsmängder föll över land samtidigt som havsvatten trycktes mot kusten. Under dygnet som följde blev miljoner människor utan ström, flygplatser stängdes, nästan 20 000 flyg ställdes in och tågen stod stilla.

Sandy orsakade skador för enorma belopp och dödade över 100 människor i USA. Innan stormen nådde USA ställde den till med stora skador i Karibien, där minst 67 människor dog.

Orkanen Katrina träffade New Orleans direkt som en kategori 3- storm och ödelade staden 2005. Vattenmassor översvämmade stora delar av New Orleans och många människor klättrade upp på sina hustak för att invänta räddning. Omkring 1.200 människor dog, enligt vädermyndigheten National Weather Service.

Orkanen som drabbade Galveston i Texas i september 1900 var av den näst starkaste graden på orkanskalan, kategori 4, med en maximal vindhastighet på nästan 65 meter i sekunden.

Omkring 8  000 människor omkom. De ekonomiska skadorna beräknades till 20 miljoner dollar, motsvarande cirka 700 miljoner i dag.

Källa: Reuters

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer