Prins Maha Vajiralongkorn Foto: TT

Thailand har en ny kung

Uppdaterad
Publicerad

Landets kronprins har formellt tagit över tronen för att efterträda hans far som regerade i 70 år.

Maha Vajiralongkorn har bestigit den thailändska tronen, sedan han tillfrågats om att bli kung av ledaren för landets styrande militärjunta, 50 dagar efter faderns död.

– Jag samtycker till att godta den framlidne kungens önskningar. . . till förmån för hela det thailändska folket, sade regenten sent på torsdagskvällen lokal tid.

Beskedet tv-sändes sedan prinsen hade tagit emot bland andra juntaledaren och parlamentets talman vid en audiens.

Den 64-årige Maha Vajiralongkorn, som nu får titeln kung Rama X, ärver en av världens rikaste monarkier. Han efterträder den enormt populäre Bhumibol Adulyadej som avled den 13 oktober och fortfarande sörjs av nationen.

Buddhisttempel över landet har uppmanats att trumma och slå på gonggonger efter utnämningen.

Efter Bhumibols bortgång bad Maha Vajiralongkorn om respit med att tillträda tronen eftersom han, enligt militärjuntan som levererade beskedet, ville få tid att sörja sin far. Formellt ska han krönas först efter sin fars kremering, som väntas ske nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.