Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thailand blev 2022 det första landet i Asien och en av de få i världen som har legaliserat cannabis. Men legaliseringen stötte snabbt på problem. Foto: TT/AFP

Thailand legaliserade cannabis – hamnade i juridiskt limbo

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomin, jobben och gräs. När thailändarna går till val den 14 maj har legaliseringen av cannabis seglat upp som en av de stora politiska frågorna.

– Legaliseringen är lite av en röra och har lämnat en dålig eftersmak, säger Thitinan Pongsudhirak, professor i statsvetenskap vid Chulalongkorn universitet i Bangkok.

När Thailand i juni förra året genomförde en historisk u-sväng i sin narkotikapolitik och legaliserade cannabis var det populistiska partiet Bhumjaithai drivande i frågan, med argument om ett lyft för turismen och ekonomin. 

Men ett år senare verkar de utlovande cannabisrikedomarna gått upp i rök.

I många av de tusentals cannabisbutikerna i Bangkok är tongångarna inte längre så positiva. Branschen hade förväntat sig en vinst på mellan 885 miljoner till 1,5 miljarder dollar under 2023.

– Det är idag inte möjligt på grund av de försenade lagarna och den stora illegala cannabisimporten, säger en butiksägare till Reuters.

”Cannabis är tekniskt sett olagligt”

Det stora problemet med legaliseringen är att den, efter att ha beslutats av regeringen 2022, aldrig helt gick igenom parlamentet innan det upplöstes i mars inför det stundande valet. Nu beskrivs landets cannabismarknad som ett juridiskt vakum.

Det här har splittrat politiken där Bhumjaithai-partiet ser det som sin stridsfråga medan de andra stora partierna ställer sig mer tveksamma och vill se att legaliseringen görs om.

Följ med till cannabisrökande Bangkok och hör statsvetaren analys av situationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.