Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valresultatet är ett nederlag för den sittande premiärminister Prayut Chan-o-Cha och de militärinfluerade partierna. Foto: TT/AP/SVT

Thailandsexperten om valresultatet: ”Ett generationsskifte”

Uppdaterad
Publicerad

Det progressiva partiet ”Move Forward” har samlat många av de unga thailändare som vill se demokratiska reformer. Nu siktar man på att kunna bilda en samlad regering helt utan militär inblandning.

– Det är stort. Det här valet bekräftar att vi ser ett generationsskifte i thailändsk politik, säger Karin Zackari, forskare vid Centrum för Öst- och Sydöstasienstudier på Lunds universitet.

Men stora utmaningar väntar den möjliga regeringskoalition som oppositionen kan få ihop. Och oron för att militärstyret inte ska acceptera att bli utbytta hänger också som ett mörkt moln över thailändsk politik.

Karin Zackari understryker att generationsskiftet som skett de senaste åren har förändrat spelplanen.

– Alla unga som varit ute och demonstrerat har visat att man inte kan göra vad som helst och de kommer att fortsätta demonstrera om militären fortsätter styra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.