Foto: ROMEO GACAD/AFP/TT

Thailändsk massage får plats på Unescos kulturarvslista

Publicerad

Thailändsk massage tar plats på Unescos lista över immateriellt kulturarv. Massagen, som har rötter i det tidigare thailändska bondesamhället, anses vara viktig att bevara för kommande generationer.

Till skillnad från vanliga massager involverar thailändsk massage mycket rörelse och ofta antar personen som får den olika positioner. Massören använder inte bara sina händer utan ibland också underarmarna och sina knän för att lägga extra tryck på en muskel.

Thailändsk massage var, enligt Unesco, vanligt i det tidigare thailändska bondesamhället där varje by hade massageläkare som bybor skulle vända sig till när de hade muskelsmärta efter att ha arbetat på fältet, rapporterar BBC.

Den immateriella kulturarvslistan innehåller saker som är ”viktiga att bevara för kommande generationer”, enligt Unesco, till exempel sånger som sjungits och berättelser som berättas.

”Kräver skydd”

Listan över kulturarv är åtskild från världsarvslistan, som listar framträdande byggnader och platser.

Andra metoder som läggs till i årets lista över kulturarv är: Irländskt harpspel, den celestinska förlåtelseriten i Italien, karnevalen i Podence i Portugal och den malaysiska självförsvarsformen Silat.

Unesco menar att kulturarven ”kräver aktivt arbete för att skydda.”

Det här är ett immateriellt kulturarv

Immateriellt kulturarv är traditioner, seder och bruk, som har överförts mellan generationer. Det kan till exempel vara olika former av hantverk, ritualer, musik och berättelser.

Immateriellt kulturarv är bortom nationsgränser, ständigt levande och i förändring.

Det finns 550 objekt på listan över kulturarv – indelade i tre kategorier – från 127 länder.

Källa: Unesco

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.