Den före detta prinsessan Ubolratana Rajakanya i Thailand finns inte med på den offentliga listan över kandidaterna till det kommande premiärministervalet. Foto: Reuters/Athit Perawongmetha

Thailändska valkommissionen nobbar ex-prinsessa

Publicerad

Den före detta thailändska prinsessan Ubolratana Rajakanya diskvalificeras som kandidat till premiärministerposten och finns inte med på kandidatlistan. Listan offentliggjordes på måndagen av Thailands valkommission, rapporterar Reuters.

Hon skulle bli den första kungligheten i Thailand att ställa upp i ett politiskt val. Nu stoppas den före detta prinsessan Ubolratana Rajakanya, 67, från sin kandidatur. Det var i fredags som beskedet kom att hon skulle ställa upp som premiärministerkandidat för partiet Thai Raksa Chart.

Inte långt därefter sände nationell tv ett utlåtande från den thailändske kungen Maha Vajiralongkorn som anser att det är opassande att prinsessan ställer upp i valet, rapporterar Reuters.

Nu säger även valkommissionen nej till hennes kandidatur.

Monarkin ”politiskt neutral”

Valkommissionen offentliggjorde namnen på premiärministerkandidaterna under måndagen och där finns Ubolratana Rajakanyas inte med. Valkommissionen menar att alla medlemmar i den thailändska kungafamiljen ska behandlas på samma sätt och därmed ska monarkin stå ovanför politiken och vara politiskt neutral, rapporterar Reuters.

Thailändska före detta prinsessan Ubolratana Rajakanya har även varit skådespelare. Här syns hon på filmfestivalen i Cannes 2009. Foto: AFP/Martin Bureau

Partiledaren kommenterar inte

Partiledaren för Thai Raksa Chart-partiet, som beskrivs som ett populistiskt parti, har hittills inte kommenterat beslutet och har tackat nej till att medverka på presskonferensen som är planerad att hållas under måndagen, enligt Reuters.

I ett tidigare pressmeddelande meddelade Thai Raksa Chart att “partiet uppfyller den kungliga befallningen med lojalitet till kungen och alla medlemmar i kungafamiljen”.

Premiärministervalet hålls den 24 mars och är det första i Thailand sedan militärkuppen 2014.  

Ubolratana Rajakanya

Visa

Prinsessan Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi fråntogs några av sina högsta titlar när hon på gifte sig med amerikanen Peter Jensen på 1970-talet.

Det gör att hon inte täcks fullt ut av majestätslagarna som förbjuder all kritik av kungahuset, enligt de som tittat närmare på de thailändska lagarna.

Nu är den före detta prinsessan dock frånskild och tillbaka i Thailand sedan 20 år.

Källa: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer