Den thailändske kungen Maha Vajiralongkorn och hans äldre syster Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadis kandidatur. Foto: AP, Athit Perawongmetha/Reuters/TT

Thailändske kungen stoppar prinsessans uppmärksammade premiärministerkandidatur

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen skakades den thailändska politiken av beskedet att prinsessan Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi skulle ställa upp i premiärministervalet. Händelsen väckte stor uppmärksamhet då det i praktiken är olagligt att kritisera kungafamiljen i landet. Men nu har kungen gått ut och stoppat kandidaturen.

Det har varit ett omtumlande dygn i den thailändska politiken, som kulmerade i att man i nationell tv läste upp ett uttalande från kungen. I det stod att kungen tyckte att det var opassande att prinsessan ställer upp i valet. Enligt honom gick det emot både tradition och grundlag, som ska hålla monarkin utanför politiken, rapporterar Reuters.

Den 67-åriga prinsessan skulle kandiderat för Raksa Chart-partiet, och skulle ha blivit den första medlemmen ur kungafamiljen som ställt upp i ett politiskt val. Hon förlorade sin kungliga titel när hon gifte sig, men ses fortfarande som en del av kungafamiljen.

Uppmärksammat och kritiserat

Prinsessan omfattas inte direkt av Thailands strikta lagar som gör det olagligt att kritisera kungafamiljen, men många menar att det ändå skulle blivit svårt att öppet kritisera henne eller hennes politik.

Paiboon Nititawan, som leder det pro-militära Folkets reformparti, menar att prinsessans kandidatur kan bryta mot en lag som förhindrar politiska partier att utnyttja monarkin i valkampanjer. Han var snabb med att uppmana valkommissionen att ogiltigförklara kandidaturen.

”Uppfyller den kungliga befallningen”

Raksa Chart-partiet var också snabb med att hörsamma kungens uppmaning.

”Partiet uppfyller den kungliga befallningen med lojalitet till kungen och alla medlemmar i kungafamiljen”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Tidningen Bangkok Post skriver att partiet ”skapade kaos” när de under fredagen tillkännagav prinsessan som en kandidat.

Thailands ”lèse-majesté-lagar”

Thailands lèse-majesté-lagar går ut på att det är ett brott att förtala, förolämpa eller hotar kungafamiljen.

I praktiken betyder det här att det inte öppet går att kritisera eller rapportera om kungafamiljen.

Landets militärjunta, som tog makten 2014, har kritiserats för att använda lagen – som kan ge fängelse – för att stävja opposiotion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.