Storbritanniens premiärminister lägger fram detaljer om utträdet ur EU under ett tal i Mansion house i centrala London under fredagen. Foto: TT

Theresa May lägger fram sin plan för brexit

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien vill inte se en ”hård gräns” mellan Irland och Nordirland, säger premiärminister Theresa May under en presskonferens på fredagen. Trots gnisslande förhandlingar med EU säger hon att man nu är nära en överenskommelse om landets utträde ur unionen.

Theresa May höll i dag ett viktigt och efterlängtat tal om brexit.

Hon började med att säga att när Storbritannien nu lämnar EU, kommer landet att ha en ny roll i världen. Hon förklarade att hon är här för att lägga fram sin vision för framtida ekonomiska partnerskap, skriver The Guardian.

– Storbritannien och EU måste acceptera att detta är en förhandling och ingen av oss kan få precis det vi vill, säger Theresa May.

Vill inte ha en ”hård gräns”

Vidare sa hon att hon inte vill se någon ”hård gräns” mellan Irland och Nordirland och att Storbritannien kommer att bidra till en lösning.

– Men vi kan inte göra det på egen hand. Irlands premiärminister och jag har enats om att vi ska arbeta tillsammans med (EU-)kommissionen för det, säger May.

Nära en överenskommelse

Trots vissa svårigheter i förhandlingarna är premiärministern övertygad om framsteg i diskussionerna. Hon betonade att både EU och Storbritannien måste vara redo att offra vissa saker för ett brett och djupt samarbete, eftersom en lösning ligger i bådas intresse.

May avvisade också tidigare anklagelse från EU om att Storbritannien vill ”plocka russinen ur kakan” i förhandlningarna. Men mot slutet av sitt tal slog May ändå an en optimistisk ton, och framhöll att man inte får vara rädd för förändring.

– Jag tvivlar inte på att vad vi än kommer överens om med EU, så är vår framtid ljus, säger May

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.