”I dag börjar jag ett nytt kapitel fyllt med hopp för mig”, säger Thomas som precis genomgått en lyckad penistransplantation. Foto: TT

Thomas fick död mans penis – efter lyckad transplantation

Uppdaterad
Publicerad

Cancerdrabbade Thomas Manning, 64, har blivit den förste mannen i USA som fått en död mans penis.

Transplantationen skedde fyra år efter att han tvingats operera bort sin egen för att överleva cancer.

Operationen blev verklighet som en del i ett forskningsprogram som syftar till att hjälpa krigsveteraner med svåra bäckenskador och tog 15 timmar att genomföra. Patienten ser nu med tillförsikt på sin nygamla tillvaro:

– I dag börjar jag ett nytt kapitel fyllt med hopp för mig och för andra som drabbats av skador på sitt kön, säger Thomas Manning till AP.

Tidigare operationer har gjorts

Operationen genomfördes den 8 maj av plastikkirurgen Curtis L. Cetrulo, på Massachusetts General Hospital i Boston. Och redan om några veckor väntas 64-årige Manning kunna kissa och ha ett normalt sexliv igen.

Tidigare penistransplantationer har gjorts – med varierande resultat: En i Kina 2006, som misslyckades och en i Sydafrika där patienten lyckades bli pappa med hjälp av sin transplanterade penis.

Maning själv hoppas nu snabbt komma tillbaka till sitt gamla liv igen:

– Jag vill bara bli mitt gamla jag igen, säger han till New York Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.