Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir röstade tidigare under lördagen i Reykjavik. Foto: AP Photo/Arni Torfason

Islands styrande koalition går mot valseger

Uppdaterad
Publicerad

Islands brokiga storkoalition, som leds av statsminister Katrín Jakobsdóttir från Gröna vänstern, ser ut att behålla sin majoritet i alltinget.

Men Jakobsdóttirs parti tappar i opinionen och hennes framtid som statsminister är inte självklar.

Vallokalerna i lördagens val stängde vid midnatt svensk tid och när över hälften av rösterna räknats har de tre styrande partierna 38 av alltingets 63 platser, rapporterar Morgunblaðið.

Det återstår dock att se om den brokiga koalitionen, som förutom Gröna vänstern består av nationalkonservativa Självständighetspartiet och det liberala gamla bondepartiet Framstegspartiet, kommer att fortsätta regera tillsammans.

Valets vinnare är hittills Framstegspartiet, som klättrar sex procentenheter till 16,9 procent och just nu har knipit fem nya platser i alltinget. Däremot ser Gröna vänstern, med ett stöd på 14 procent, ut att förlora två mandat och Självständighetspartiet riskerar att tappa ett mandat, men det är fortfarande största parti med 23 procent av rösterna.

– Vi måste se hur det går för regeringspartierna tillsammans och hur det går för oss, säger Jakobsdóttir till nyhetsbyrån AFP.

– Jag vet att det kommer att bli komplicerat. Det kommer att vara komplicerat att bilda en ny regering, tillägger hon.

Rekordmånga partier är med i kampen om platserna i alltinget och hela nio av dem har chans att nå över femprocentsspärren och knipa mandat, vilket kan öppna för nya koalitioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.