Tidig reaktion och stängda gränser – så vann Taiwan över coronan

Uppdaterad
Publicerad

Medan Sveriges coronadödstal kryper uppemot 13 000 har Taiwan, med en befolkning på knappt 24 miljoner, bara nio döda. Hur blev Taiwan bäst i covid-klassen?

Här är förklaringen, enligt digitaliseringsministern själv.

Philip Lo, biträdande generaldirektör på Taiwans smittskyddsmyndighet, kunde inte sova. På nyårsaftonens småtimmar, när andra världen om förberedde sig på att hoppfullt fira in det stundande 2020 surfade han i stället in på det taiwanesiska internetforumet PTT efter tips från en kollega.

Där tog han del av ett inlägg som kom att få stora konsekvenser. Tråden handlade om sju upptäckta fall av sars-smitta på en fiskmarknad i kinesiska Wuhan, och något inne i Lo slog larm.

– Det här var något annat än ett vanligt tips, har han själv berättat på en presskonferens.

Vann viktig tid

Vad  som följde var en snabb och skarp reaktion på vad som skulle visa sig vara en global pandemi. Taiwans facit är också imponerande: totalt har nio personer hittills avlidit och färre än 1 000 fall av smitta har bekräftats, trots en befolkning på knappt 24 miljoner.

Den tidiga varningen via PTT ”räddade bokstavligen Taiwan”, säger digitaliseringsministern Audrey Tang i Utrikesbyrån. I ett kritisk läge kunde man sjösätta precisa och tekniskt avancerade åtgärder.

– Vi vann minst tio dagar i ett läge där WHO fortfarande sade att det inte fanns bevis för smitta mellan människor.

”Vaccin för samhället”

Men på sätt och vis var Taiwan redan förvarnade. Man drabbades nämligen hårt av Sars-utbrottet 2003 och hade i 17 år arbetat för att undvika en upprepning. Det var relativt begränsat i omfattning men var i Taiwan mycket dödligt. Av 668 registrerade patienter avled 181 – fler än var fjärde.

– Folk var rädda och oroliga eftersom vi aldrig hade sett eller stött på något liknande, minns taiwanesiska sjuksköterskan Cheng som nu arbetar i Göteborg.

Efter utbrottet var myndigheter självkritiska vilket påverkade hur man nu agerade, säger digitaliseringsministern Audrey Tang.

– Alla över 30 års ålder förstod att vi inte kunde upprepa sars-kaoset, så det var en sorts vaccin för samhället.

Veckans avsnitt av programmet Utrikesbyrån handlar om Taiwan och dess framgångsaga i hanteringen av coronapandemin. Titta här på SVT Play, eller 22.00 på tisdag i SVT2.

Fakta

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Det finns över 23 miljoner invånare där och i praktiken fungerar Taiwan som en självständig stat, som dock bara har godkänts av ett fåtal länder runt om i världen. Taiwan är inte heller medlem av FN.

Taiwan har fått mycket beröm för sin hantering av coronakrisen – här är några av huvudpunkterna:

  • 31 december: Smittskyddsmyndighetens biträdande chef stötte slog larm om en mystisk ny smitta i Kina efter att ha hittat ett inlägg på ett internetforum. Samma dag startar myndigheter hälsokontroller ombord flighter från kinesiska Wuhan.
  • 21 januari: Första fallet i Taiwan upptäcks, en 50-årig kvinna som varit lärare i Wuhan.
  • 28 januari: Första inrikessmittan upptäcks, en man i 50-årsåldern vars fru ska ha rest till Wuhan.
  • 16 februari: Första dödsfallet, en multisjuk man som var det femte fallet utanför Fastlandskina.
  • 19 mars: Utlänningar stoppas från att resa in med vissa undantag.
  • 6 april: Smittan peakar i Taiwan med 307 fall.
  • 7 juni: Efter en tid utan registrerad inrikessmitta börjar Taiwan lätta på restriktioner.
  • 16 november: Taiwan skärper regler inför vintern med krav på negativa test från inresande.
  • 22 december: En pilot från nyzeeländska EVA Air bryter mot regler och tar med sig smittan in, vilket leder till första inhemska smittan sedan i april och skärpta regler.
  • 11 januari: Ett inhemskt smittokluster upptäcks på ett sjukhus, som sedan kommer att växa.
  • 4 februari: Det nionde och hittills senaste dödsfallet inrapporteras.

Källa: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.