Tidigare oligarken självkritisk om Putin: ”Kunde ha ansträngt mig mer”

Uppdaterad
Publicerad

Invasionen av Ukraina är ett politiskt självmord för Vladimir Putin. Det menar den tidigare oligarken Michail Chodorkovskij som nu har lämnat Ryssland och arbetar för ett maktskifte i hemlandet.

– Ryssarna börjar så smått inse att de inte krigar mot påhittade mördare och nazister, utan mot sitt ukrainska broderfolk, säger den tidigare oligarken Michail Chodorkovskij till SVT Nyheter.

Chodorkovskij påstås tillhöra dem som hjälpte Putin till makten. På frågan om han under 1990-talet missbedömde Putin svarar han:

– Jag kunde väl ha ansträngt mig mer, men jag var inte politiker på den tiden. Jag lät Boris Jeltsin ta hand om politiken. Han fick själv avgöra vem han skulle rekommendera som sin efterträdare. Nu inser vi allihop hur fel vi hade.

Blev Rysslands rikaste

Det var när Sovjetunionen försvagades i slutet av 1980-talet som en ny generation ryska makthavare klev fram. De så kallade oligarkerna var affärsmän som tjänade stora pengar på att köpa statliga industrier och oljebolag när Ryssland skulle ut på den fria marknaden.

Den mest framgångsrika var Michail Chodorkovskij som i början av 1990-talet blev mångmiljardär då han köpte Rysslands största oljebolag Yukos.

Han blev snart Rysslands rikaste man. Det fanns då en stark koppling mellan oligarkerna och den politiska makten, inklusive Vladimir Putin. Men när Chodorkovskij bestämde sig för att utmana Putin om makten blev det tvärstopp i relationen.

Fängslades

År 2003 fängslades Chodorkovskij anklagad för ekonomisk brottslighet. Enligt vissa var det ett svepskäl för att kunna göra sig av med en politisk motståndare.

Han satt tio år i fängelset innan han benådades och valde att lämna landet. Sedan dess driver han i exil organisationen Open Russia – som bland annat verkar för ett maktskifte i Ryssland.

Hör Michail Chodorkovskij berätta om den ryska oppositionen, krigsplanerna och hans egen roll i att bana väg för Putin i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.