Bakom gripandet av Roger Stone ligger ett åtal som den särskilde åklagaren Robert Mueller lagt fram. Mueller utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen. Foto: Seth Wenig/AP

Tidigare Trump-rådgivare gripen i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Hans nära band med USA:s president Donald Trump är välkända. Nu har den politiska konsulten Roger Stone gripits, efter att ha åtalats inom ramarna för den särskilde åklagaren Robert Muellers så kallade Rysslandsutredning.

Det var gryning i Florida när den federala polisen FBI gjorde en räd mot Stones hus i Fort Lauderdale. Stone öppnade när de knackade på dörren, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Stone släpptes senare mot borgen på 250 000 dollar i samband med den inledande domstolsförhandlingen i Fort Lauderdale.

Trump och Ryssland

– Jag skulle ha varit villig att överlämna mig frivilligt till polisen, säger Stone, rapporterar Reuters.

Mejlstöld i fokus

Bakom gripandet ligger ett åtal som Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen, lämnade in på torsdagen. Det omfattar sju punkter, utredarna hävdar bland annat att Stone lämnat osanna uppgifter samt försökt att påverka ett vittne.

– Anklagelserna är falska, säger Stone, rapporterar Reuters.

Mer specifikt rör det sig om en av de mer välkända cyberattackerna under valrörelsen 2016: Stölden av mejl från Demokratiska partiet och offentliggörandet av dessa via Wikileaks, skriver NPR. Enligt åtalet stod Stone i regelbunden kontakt med både Wikileaks och Trumpkampanjen vid den aktuella tidpunkten, sommaren 2016. Det heter att en högt uppsatt tjänsteman i Trumpkampanjen beordrades att ha kontakt med Stone rörande ”ytterliga offentliggöranden” och annan skadlig information som Organisation 1 (Wikileaks) hade om Clintonkampanjen.

Tät kontakt

Formellt slutade Roger Stone att arbeta för Trumpkampanjen redan i augusti 2015, men han fortsatte därefter att stödja Donald Trump på andra sätt och rapporteras ofta ha talat med presidentkandidaten i telefon.

I höstas stod det klart att Robert Mueller fokuserade på honom, eftersom den särskilde åklagaren begärde ut loggar över samtal mellan Trump och Stone.

Roger Stone har länge varit en profil i konservativa kretsar i Washington DC. Han har arbetat med flera republikanska presidentvalskampanjer och drivit ett lobbyistföretag tillsammans med Paul Manafort, som senare blev Trumps kampanjchef och som också förekommer i Rysslandsutredningen.

– Jag är inte skyldig till brotten och det här fallet är politiskt motiverat, säger Stone, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet