Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt mellan människor. Foto: Roman Pilipey/EPA

Tidslinje: Tre månader sen första dödsfallet

Uppdaterad
Publicerad

Tre månader har gått sedan det första dödsfallet i covid-19 bekräftades i kinesiska Wuhan. Så här har världen påverkats av ett kvartal med coronaviruset.

31 december 2019: Kina informerar Världshälsoorganisationen (WHO) om ett okänt virus som orsakat 41 fall av lunginflammation i mångmiljonstaden Wuhan, provinsen Hubei. De första drabbade ska ha insjuknat i början av december.

1 januari 2020: En fisk- och köttmarknad, där det även säljs vilda djur, stängs i Wuhan eftersom flera av fallen har kopplats dit.

7 januari: WHO meddelar att det nya viruset har identifierats som ett tidigare okänt virus i familjen coronavirus.

11 januari: Kina rapporterar det första dödsfallet till följd av viruset, en 61-årig man som handlat på marknaden i Wuhan.

13 januari: WHO rapporterar om det första fallet av smitta utanför Kina, en kvinna som anlänt till Thailand från Wuhan.

23 januari: Wuhan sätts i karantän och tåg- och flygförbindelser dras in. Det kinesiska nyårsfirandet ställs in i hela landet.

24 januari: Frankrike meddelar att två personer har testat positivt för coronaviruset, de första fallen i Europa.

26 januari: Sveriges utrikesdepartement avråder från resor till områden i Kina som drabbats av coronaviruset.

30 januari: WHO klassar utbrottet som ett internationellt hälsonödläge.

31 januari: Sverige får sitt första fall av smitta. En kvinna i 20-årsåldern som besökt Wuhan isoleras på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

1 februari: Sveriges regering klassar coronaviruset som en allmänfarlig sjukdom.

6 februari: Dödssiffran i Kina passerar 500.

7 februari: Wuhanläkaren Li Wenliang, som tidigt varnade för en ny typ av virus men anklagades för ”ryktesspridning” av myndigheterna, avlider i den smitta han själv varit först att identifiera.

11 februari: Det internationella organet ICTV, som har till uppgift att namnge nya smittor döper viruset till sars-cov-2. WHO meddelar att sjukdomen som viruset leder till får namnet covid-19.

14 februari: Det första fallet av coronavirus bekräftas i Afrika.

15 februari: Frankrike meddelar att en kinesisk turist dött av coronaviruset i landet, det första dödsfallet utanför Asien.

22 februari: Italien rapporterar sitt första dödsfall i covid-19, en 78-årig man.

27 februari: För första gången rapporteras fler nya fall av smitta utanför än i Kina – 411 i Kina jämfört mot 427 i 37 andra länder – uppger WHO.

28 februari: WHO uppgraderar risken för global smittspridning till ”mycket hög”.

29 februari: USA rapporterar sitt första dödsfall.

7 mars: Påve Franciskus övergår till webbsända gudstjänster.

8 mars: Det första dödsfallet i Sydamerika, en man i Argentina, rapporteras.

11 mars: WHO slår fast att coronautbrottet är en pandemi. Samma dag avlider den första svensken, en person i övre 70-årsåldern, i covid-19.

12 mars: USA inför inreseförbud för resenärer från Schengenområdet och metropolen New York inför undantagstillstånd. I Italien överstiger dödsfallen 1 000 människor.

13 mars: Europa är nu epicentrum för coronautbrottet, meddelar WHO. Danmark stänger sina gränser mot omvärlden.

14 mars: UD avråder från alla icke-nödvändiga utlandsresor.

16 mars: Antalet bekräftade fall utanför Kina, 88 000, överstiger för första gången antalet smittade inom Kina, 80 000. New York-börsen faller med 12,9 procent, det värsta raset sedan ”svarta måndagen” 1987.

17 mars: EU-länderna enas om att stoppa icke nödvändiga inresor till EU.

19 mars: Med drygt 3 400 dödsfall passerar Italien Kina som det land där covid-19 skördat flest offer. Antalet dödsfall globalt passerar 10 000.

23 mars: Fler än en miljard människor i mer än 50 länder uppmanas, genom rekommendationer eller tvingande påbud, att stanna hemma.

27 mars: Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bekräftas smittad.

28 mars: Över 10 000 har mist livet i Italien.

30 mars: Covid-19 har skördat 35 000 dödsoffer globalt och smittan har spridits till 183 länder, meddelar WHO.

2 april: De bekräftade fallen av smitta i världen överstiger en miljon, en fördubbling på en vecka. Globalt överstiger antalet dödsfall 50 000.

6 april: Över 50 000 människor i Europa har avlidit i covid-19. I USA överstiger dödssiffran 10 000.

7 april: Den arbetade tiden i världen minskade med 6,7 procent under första kvartalet 2020, rapporterar FN-organet ILO. Det motsvarar 230 miljoner heltidsjobb som aldrig utfördes.

9 april: Coronakrisen kan tvinga in 6–8 procent av världens befolkning, runt 500 miljoner människor, i fattigdom larmar hjälporganisationen Oxfam.

10 april: De globala dödsfallen i covid-19 överstiger 100 000, enligt Johns Hopkins University.

Coronaviruset, sars-cov-2, smittar genom nära kontakt mellan människor.

Det brukar kallas droppsmitta och bygger på att någon som är sjuk har virus i sina luftvägar och slemhinnor som hamnar på någon annan. Det kan smitta till exempel genom att du nyser och någon står nära dig, eller genom att någon får det på händerna och sedan tar sig i ansiktet.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, och som ger upphov till sjukdomen covid-19, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december i fjol.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet