Tigreansk ledare: Vi är redo att dö för vår rätt

Publicerad

Tigrays ledare Debretsion Gebremichael säger att hans folk är beredda att dö för att försvara sina rättigheter. Efter sitt ultimatum till den upproriska regionen hälsar Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att inga åtgärder utesluts – förutom dialog.

Abiy Ahmed gav i söndags Tigrays regionala armé tre dygn – alltså till onsdag – att kapitulera i det krig som de senaste veckorna har blossat upp i norra Etiopien. Därefter tar de federala styrkorna med full kraft regionhuvudstaden Mekele, var budskapet.

Tigrays ledare Debretsion Gebremichael avfärdar Abiy Ahmeds utspel som dimridåer. Syftet, hävdar Debretsion enligt Reuters, är att dölja omgrupperingar för de federala styrkorna efter förluster på flera fronter i kriget.

Centralregeringen har försökt att frånta Debretsion hans makt som ordförande för det tigreanska partiet TPLF och regional ledare, uppenbarligen hittills förgäves.

”Vi är ett principfast folk, och är redo att dö i försvaret av vår rätt att styra vår region”, tillägger han i ett textmeddelande inför hotet om federal offensiv.

Försök till medling

Omvärlden försöker kyla ned läget, och Afrikanska unionen (AU) har utsett tre sändebud som ska försöka medla. Abiy Ahmeds talesman Redwan Hussein hälsar enligt medier i Addis Abeba att premiärministern gärna tar emot sändebuden.

Inga åtgärder är uteslutna i konflikten, uppger Redwan, men säger samtidigt att TPLF är ett ”gäng” som inte går att förhandla med.

Förtroendeklyftan verkar alltså bottenlös, och omfattar både hela Etiopien och i viss mån grannländer. TPLF var med och störtade diktatorn Mengistu Haile Mariam 1991, och tigreanerna har sedan dess varit en avgörande aktör i etiopisk politik – fram tills dess att Abiy Ahmed tog över 2018. Han slöt fred med TPLF:s gamla fiende Eritrea, och belönades med Nobels fredspris.

Men med kamp mot korruption som argument har Abiy också berövat många tigreaner makt, i så stor skala att bedömare varnat för en annalkande etnisk rensning.

Många människor flyr

De senaste utspelen får också FN och hjälparbetare att befara det värsta, i en konflikt som redan har utlöst flyktingströmmar. Stora skaror tigreaner har tagit sig över gränsen till Sudan och behöver nu akut hjälp där.

Från själva Tigray har Etiopiens styre strypt informationsflödet sedan striderna började. Men hundratals, kanske tusentals, människor befaras ha dödats.

Hundratals har gripits

Alla uppgifter från stridsområdet är obekräftade, men Addis Abeba-regeringen hävdade på måndagen att de tigreanska styrkorna har förstört Aksums flygplats. Den är en viktig transportknutpunkt ett tiotal mil från regionhuvudstaden Mekele.

Nära 800 personer har gripits i Addis Abeba, enligt halvstatliga etiopiska medier på måndagen. De har enligt polisen planerat ”terrorangrepp” på uppdrag av TPLF.

Gripandena har inte kommenterats av Tigrayledningen.

Fakta: Ett land med många starka folkgrupper

Afrikas näst folkrikaste land är en intrikat mix av folkgrupper. Enligt 2007 års folkräkning består Etiopien av 80 olika folk, varav tio rymmer över en miljon människor vardera. Bland de dominerande grupperna finns oromoer (som Abiy Ahmed tillhör), amharer och tigreaner.

Sedan 1995 har landet nio etniskt definierade regioner, eller delstater, med långtgående autonomi. Några domineras tydligt av en folkgrupp, medan ”Södra nationers, nationaliteters och folks delstat” officiellt har ett 50-tal olika etniska grupper.

Den federala författning som trädde i kraft 1995 omvandlade Etiopien från en centralstyrd stat till ”en mångkulturell federation byggd på etnisk-nationell representation”.

Enligt författningen har delstaterna omfattande rätt till självbestämmande, men centralregeringen har rätt att ingripa i delstaternas affärer i frågor som rör säkerhet.

Källa: Landguiden/UI, Encyclopedia Britannica (2012)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.