Företaget som äger Tiktok har anklagats av Trumpregeringen för att ha kopplingar till den kinesiska diktaturen. Foto: Susan Walsh/TT

Tiktok-förbud i USA stoppas

Uppdaterad
Publicerad

En domare i USA har stoppat Donald Trumps regerings förbud mot att ladda ner videoappen Tiktok, bara timmar innan det skulle träda i kraft.

Tiktok, där man kan skapa och skicka korta videoklipp till varandra, är en av världens mest nedladdade appar.

I augusti skrev Donald Trump under en order som förbjuder Tiktok i USA. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance. Företaget har av Trumpregeringen anklagats för att ha kopplingar till den kinesiska diktaturen, något som Bytedance förnekat flera gånger.

En av farhågorna är att Tiktok-appen utgör en väg för den kinesiska staten att spionera på invånare i USA, då regimen genom vissa medel skulle kunna tvinga till sig appens insamlade data.

Appen har omkring 100 miljoner användare i USA.

Kan blockeras ändå

Trots att domaren nu har stoppat förbudet så är inte saken över. Vita huset har hotat att blockera all användning av appen i USA från och med den 12 november såvida inte Bytedance säljer Tiktok:s USA-baserade gren till ett amerikanskt företag.

Även det beslutet har överklagats, men Tiktok-ägarna fick inte igenom sitt krav.

Sedan dess har de USA-baserade företagen Oracle och Walmart sagt sig ha kommit fram till ett avtal med Bytedance, men de exakta detaljerna i överenskommelsen är i nuläget oklara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.