Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se exempel på hur looksmaxing ser ut på Tiktok: ”hunter eyes” och putiga läppar är idealet. Foto: Tiktok/TT

Tiktoktrenden som skapades av incels: Detta är looksmaxing

Uppdaterad
Publicerad

Skaffa en hudvårdsrutin eller slå med hammare i ansiktet för att få synligare käkben? På Tiktok tipsar just nu unga killar varandra vad de kan göra för att bli snygga.

– Det är en hel genre av egenutvecklade incelmetoder som har spridit sig till sociala medier, säger forskaren Lisa Kaati.

Fenomenet kallas looksmaxing och det kommer från början från incelforum, men numera finns det överallt på Tiktok.

Det går ut på att killar tipsar varandra om att till exempel bleka tänderna eller att skaffa en bra hudvårdsrutin. Andra metoder är mer extrema som plastikoperationer eller att slå med en hammare i ansiktet för att få synligare kindben.

– En del av looksmaxxingen består av egenutvecklade incelmetoder som nu har spridit sig till sociala medier, säger Lisa Kaati.

Det finns även appar som ägnar sig åt fenomenet.

– Du lägger upp ditt foto och får en AI-genererad beskrivning vad du kan förbättra i utseendet, säger forskaren Lisa Kaati vid Stockholms universitet, som länge har studerat incelkulturen.

Sätter betyg på utseende

På mitten av 2010-talet skapades hemsidor där incelrörelsen diskuterade och betygsatte varandras utseenden. Syftet var att ge varandra en ärlig bild om vad som kunde förbättras. Målet var att se tillräckligt bra ut för att komma ur sitt ofrivilliga celibat.

– De lägger ut en bild på sig själva i forumen och blir betygsatta på en skala mellan 1 och 10 där alla som är en fyra och neråt anses vara fula.

”En inkörsport”

Lisa Kaati menar att det finns en risk att unga som tar del av looksmaxxing, på sikt kan dras in i mer extrema miljöer.

– Det kan absolut vara en inkörsport. Börjar man intressera sig för innehåll kopplat till looksmaxxing är det lätt att hamna på några av de stora forumen och sen vidare till ännu mer extrema incelforum.

I en brittisk studie, som publicerades i början av året, studerade forskare bland annat looksmaxing på Tiktok. Då såg man att användare som följde trenden efter ett tag rekommenderades mer misogynt innehåll.

– Vi vet inte så mycket om hur algoritmerna funkar men vi vet att steget från looksmaxing till de extrema miljöerna inte är långt, säger Lisa Kaati.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.