USA:s utrikesminister RexTillerson (t.h) och Ukrainas president Petro Porosjenko i Kiev. Foto: TT

Tillerson möter Ukrainas president Porosjenko

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Rex Tillerson gör i dag sitt första officiella besök i Ukraina när han möter landets president Petro Porosjenko. Syftet är bland annat att visa USA:s fortsatta stöd till Ukraina i kriget i den östra delen av landet.

Det korta besöket ska ses i ljuset av USA: ambitioner att spela en större roll i ett europeisk-lett försök att få slut på den treåriga konflikten i östra Ukraina som har krävt omkring 10.000 liv.

Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och ett lågintensivt krig har sedan dess pågått i områdena kring Donetsk och Luhansk.

LÄS MER: SVT:s Bert Sundström i krigets Ukraina: På Östfronten intet nytt

Tillerson har utsett ett särskilt sändebud för att undersöka möjligheterna att starta en tvåårig fredsplan, kallat Minskavtalet.

Vid ett kort tal vid USA:s ambassad i Kiev lovordade Tillerson Ukrainas framsteg när det gäller att bekämpa korruption och öka insynen i statens affärer. 

– Ukraina har kommit långt. Men det finns fortfarande mer att göra för att säkra Ukrainas framtid. Det handlar om om göra landet attraktivt för investerare och bli attraktivt för dess europeiska grannar, sade Tillerson enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han sade också att Ryssland måste ta det första steget för att stoppa det eskalerande våldet i östra Ukraina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.