Foto: EBU

Tintin-teckning auktioneras ut för miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

På lördag kan Tintin-nostalgigern få sitt lystmäte när en originalteckning auktioneras ut i Bryssel för motsvarande närmare 24 miljoner kronor.

Teckningen som är orginalframsidan på Tintin-albumet ”Den mystiska stjärnan” signarades av Tintins skapare Hergé 1942. På lördag auktioneras den ut på det prestigefyllda auktionshuset Brafa i Bryssel.

Tecknade serier har blivit allt mer populärt på konstmarknaden och priserna har stigit i takt med intresset.

– Köparna har en särskild ålder, de är ofta 30 år och uppgåt. Men de som är mellan 40 och 60 år gamla har oftast större budget. Nu köper de sina barndomsminnen, säger galleristen Alain Huberty till nyhetsbyrån AFP.

Enligt experterna är kvaliteten så hög på teckningen att det förklarar det höga priset på 24 miljoner kronor.

– Vissa exceptionellt fina verk kan nå exceptionella priser, säger Alain Huberty.

Tionde albumet

”Tintin och den mystiska stjärnan” är den tionde delen i den klassiska serien om den unge reportern Tintin. I ”Den mystiska stjärnan” noterar Tintin en extra stjärna i Karlavagnen och får därefter veta att jorden kommer träffas av ett objekt från yttre rymden. Tintin, Milou och kapten Haddock hamnar snart i en kapplöpning om att finna objektet som slagit ner.

Den domedagsstämning som präglar boken, har i efterhand tolkats som de stämningar som var förekommande under andra världskriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.