Anhängare till presidentkandidaten Bola Tinubu firar i samband med att rösträkningen slutfördes på onsdagen. Foto: BEN CURTIS/AP/TT

Tinubu vinner presidentvalet i Nigeria – oppositionen kräver omval

Uppdaterad
Publicerad

Det styrande partiets kandidat Bola Tinubu har vunnit flest röster i Nigerias val, efter att rösträkningen slutförts på onsdagen, enligt TT. Valmyndigheten har utropat honom till valets vinnare. De två viktigaste oppositionspartierna varnar för valfusk och kräver att valet görs om.

Under natten mot onsdag konstaterade nigerianska valkommissionen att 70-årige Bola Tinubu vinner valet och blir landets nya president. Lördagens omtvistade val för att ersätta Muhammed Buhari som president stod mellan i huvudsak tre kandidater.

– Det blev mer av samma skulle man kunna säga. Tinubu kommer ju från sittande president Buharis parti, säger Johan Ripås, SVT:s Afrikakorrespondent.

– Många unga hoppades på utmanaren Peter Obi, som skulle ha inneburit en större förändring i Nigeriansk politik.

”Tämja inflationen och få igång ekonomin”

Bola Tinubu, som ställer upp för APC (All Progressives Congress), fick 8,8 miljoner röster. Oppositionskandidaten Atiku Abubakar från PDP (People’s Democratic Party) fick 6,9 miljoner röster och Labour-kandidaten Peter Obi fick 6,1 miljoner röster.

– Tinubus stora utmaning är att öka säkerheten i landet, tämja inflationen och få igång ekonomin. Ingen lätt uppgift insett så stort och komplext land som Nigeria, säger Johan Ripås.

– Det intressanta är att Peter Obi gick bra i storstadsregionerna bland unga, utbildade och uppkopplade. Det speglar en trend i flera afrikanska länder där unga vänder sig bort från gamla maktstrukturer. Inte minst gäller det ANC i Sydafrika som förlorat alla storstäder.

Rösträkningen försenades

Röstningen i Afrikas folkrikaste land blev på många orter försenad, med rapporter om bråk vid vallokaler. Tekniska problem som stört uppladdningen av resultaten har därtill fördjupat oron för valfusk.

PDP och Labour-partiet har sedan dess hävdat att rösträkningen manipulerats och krävt nyval. Men påståendena har avfärdats av den nationella valkommissionen, som uttalat att resultaten från delstaterna pekat på en ”fri, rättvis och trovärdig process”.

90 miljoner röstberättigade

Valet var jämnt för första gången sedan Nigeria avslutade militärstyret 1999. Närmare 90 miljoner nigerianer var röstberättigade och nästan tio miljoner av dem var förstagångsväljare.

Nigeria är Afrikas största ekonomi och en av kontinentens främsta oljeproducenter. Dessutom har landet en av världens största ungdomsbefolkningar, cirka 64 miljoner av landets 210 miljoner invånare är mellan 18 och 35 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.