Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är en av de allvarligaste olyckor jag sett under min karriär, vi har haft brandkår och flera ambulanser på plats, säger Franjo Galić, chef vid trafikpolisen i Slavonski Brod. Foto: EBUVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tio döda i busskrasch i Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

Minst tio människor dödades och dussintalet skadades tidigt på söndagen när en buss körde av motorvägen i östra Kroatien, enligt lokal polis. Bussen var på väg från Frankfurt i Tyskland till Kosovo. UD undersöker om eventuella svenskar fanns ombord.

Bussen färdades mellan Frankfurt i Tyskland och Kosovos huvudstad Pristina. 45 av resenärerna fördes till sjukhus i staden Slavonski Brod, nära olycksplatsen. Utöver de som avlidit är åtta av dem allvarligt skadade, varav fyra har fått opereras.

Det var totalt 67 passagerare i bussen och två förare. Nio av de omkomna är passagerare och en är förare. Enligt uppgifter i kroatiska medier ska förarna ha tagit en paus vid den slovensk-kroatiska gränsen och bytt av varandra i Zagreb. Den omkomna föraren var inte den som körde bussen vid olyckstillfället.

Flera barn på bussen

Det finns i nuläget få uppgifter om orsaken till olyckan. Bussen är registrerad i Kosovo. Totalt femton minderåriga fanns på bussen, enligt Kroatiens sjukvårdsminister Vili Beros. En av de svårt skadade är en flicka.

– Vi tänker på de drabbades familjer och på de länder de hör hemma i. Jag beklagar sorgen å mina och den kroatiska regeringens vägnar till alla som på något sätt drabbats, säger Vili Beros till kroatiska public service-kanalen HRT.

UD: Inga uppgifter

Svenska utrikesdepartementet säger till SVT Nyheter att man ännu inte har information om huruvida svenskar ska finnas bland de omkomna eller skadade.

”UD känner till att det har ägt rum en bussolycka i Kroatien. I nuläget har vi inga uppgifter om att svenskar finns bland de avlidna eller skadade”, skriver Andrea Roempke, presskommunikatör på UD i ett mejl till SVT Nyheter.

Kosovos ambassadör i Kroatien Gëzim Kasapolli säger att passagerarna ombord var medborgare i Kosovo på väg på semester.

– Vi har pratat med några av de drabbades familjer, tyvärr har vi inga goda nyheter för dem. Vi hoppas att de har styrkan att ta sig igenom detta, säger Kasapolli.

På eftermiddagen meddelade myndigheterna att föraren som körde bussen har frihetsberövats, misstänkt för trafikbrott.

En av passagerarna som HRT pratat med säger till kanalen att bussen välte och att ”föraren troligen hade somnat i en sekund”.

– Bussen la sig på tvären över gatan och välte, säger Bestian Secaj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer