Trots intensiva räddningsinsatser har gruvarbetarna i Salinas ännu inte kunnat räddas. Foto: Pedro Pardo / AFP / TT

Tio gruvarbetare fortfarande instängda i mexikansk gruva

Uppdaterad
Publicerad

De tio gruvarbetare som den 3 augusti fastnade i en gruva i Mexiko har, trots intensiva räddningsinsatser, ännu inte kunnat räddas. Sedan kollapsen inträffade har vattennivåerna i gruvan höjts, vilket försvårar möjligheterna att få ut dem.

Två veckor har gått sedan en gruva kollapsade till följd av ett jordskred i staden Sabinas i Mexiko. Tre personer räddades samma dag ur rasmassorna – men ytterligare tio personer är fortfarande fast i gruvan.

På lördagen uppgav mexikanska myndigheter att det skett en plötslig ökning av vattennivåerna i gruvan, skriver tidningen El Universal. De meddelade även att man utformar en ny strategi för att sänka vattennivåerna och på så sätt nå fram till gruvarbetarna.

– Jag vill vara tydlig med att vi kommer att vara här 24 timmar om dygnet, sa Miguel Riquelme, guvernör i Coahuila.

Experter från Tyskland och USA kopplas in

Under tisdagen meddelade mexikanska myndigheter att man tagit kontakt med två företag från Tyskland och USA för att få utökad expertis om gruvans skick.

– De här två företagen kommer hjälpa oss att fatta beslut om vilka åtgärder som kan vidtas framöver. Detta har varit de anhörigas begäran från första början, säger Laura Velazquez, samordnare för Mexikos nationella civilskydd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.