Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polischef Helge Kvia om händelsen. Foto: NRK

Tio personer till sjukhus – hade grill i tältet

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer från flera familjer har skickats till Stavangers universitetssjukhus i Norge med misstänkt kolmonoxidförgiftning i natt, rapporterar NRK.

Enligt polisen fanns det en kolgrill i camparnas tält som varit i bruk under kvällen.

Polisen larmades om händelsen vid Tengesdalsvatnet i Sandnes kommun i sydvästra Norge under natten mot torsdag.

Både barn, unga och vuxna från flera familjer ska ha övernattat i samma tält. Till en början beskrevs tre vuxna personer ha svåra symptom på kolmonoxidförgiftning.

– Två av dem verkade medvetslösa och fick syrgas på plats, säger den lokala polisens verksamhetschef, Victor Fenne-Jensen, till NRK.

Polisen meddelade senare att tillståndet förbättrats.

–  Nu har vi fått en uppdatering från sjukhuset där alla är lindringt skadade men kvar under observation, säger polischef Helge Kvia till NRK.

Enligt norska TV2 ska resegruppen själva ha larmat.

– De beskrev en situation där flera inte kunde andas, säger insatsledare Runar Heggen till TV2.

Polisen misstänker att samtliga tio personer befunnit sig i tältet där kolgrillen stod.

Kolmonoxid

Kolmonoxid är en giftig gas utan färg, lukt och smak. Gasen finns bland annat i brandrök och bildas när organiskt material brinner långsamt och ofullständigt.

Använd därför aldrig grillen inomhus som värmekälla eller för att laga mat. Undvik även att ta in en kolgrill som nyligen har använts eftersom den fortfarande kan sprida kolmonoxid i rummet.

Källa: Giftinformationscentral

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.