Tornador slog till mot flera delstater – dödstalet väntas stiga

Uppdaterad
Publicerad

Minst 80 personer har bekräftats omkomna, varav 70 i den värst drabbade delstaten Kentucky. Detta sedan kraftiga stormar och flertalet tornador dragit in över sex amerikanska delstater natten mot lördagen.

Många har fastnat i kollapsade byggnader och dödstalen väntas stiga.

– Det här är sannolikt ett av de största tornado-utbrotten i vår historia, säger president Joe Biden.

Omkring 30 tornador rapporterades under lördagen i sex amerikanska delstater.

En av dem som drog in över USA under natten mot lördagen, svensk tid, beskrivs som den mest långtgående tornadon i landet någonsin. Den rev upp ett 32 mil långt spår i marken i Kentucky och orsakade stor förrödelse.

Totalt beräknas över 80 personer ha omkommit, men dödstalet väntas stiga i samtliga drabbade delstater.

– De har förlorat sina hem. De har förlorat sina företag. Det är en tragedi. Det är en tragedi. Och vi vet fortfarande inte hur många liv som har förlorats, sade president Joe Biden i ett tal på lördagskvällen.

Guvernören: Hjärtskärande

Kentuckys guvernör Andy Beshear konstaterade på en pressträff att minst 70 personer befaras ha omkommit i delstaten, och att siffran kan stiga till över 100 döda.

– Rapporterna är verkligen hjärtskärande, säger han.

Så här ser en gata ut i downtown Mayfield, Kentucky under lördagen. Foto: AP

I den lilla staden Mayfield i sydvästra Kentucky har flera byggnader kollapsat. Omkring 110 personer som arbetade på kvällsskiftet i en ljusfabrik när byggnaden raserades av de starka vindarna.

– Vi tror att vi kommer förlora minst ett dussintal av dessa människor, säger Andy Beshear som också säger att 40 personer därifrån har kunnat räddats.

Bråte från förstörda byggnader och strimlade träd täcker nu marken i staden. Förvriden plåt och krossade fordon kantar vägar, och tak och fönster har blåst av på de byggnader som ännu står kvar.

En polis uppger att två försvunna barn hittades vid liv i ett badkar som dragits iväg av vindens kraft.

– Det var två barn i Barnsley-området som saknades och de hittades faktiskt i ett badkar på en plats där huset ursprungligen inte stod, säger han enligt BBC.

En långtradare välte av den hårda blåsten och pressades intill en byggnad i staden Bowling Green. Foto: AP

En person uppges ha omkommit och flera skadats på ett äldreboende i Tennessee, Arkansas, och det rapporteras om ytterligare dödsfall och människor som fastnat inne i byggnader på andra platser i delstaten.

Minst ett dödsfall rapporteras också i Missouri.

Räddningspersonal i södra Illinois ryckte ut efter larm om att ett hundratal anställda blivit instängda i ett Amazon-lager utanför Saint Louis, sedan det rasat ihop. Dödssiffran där ligger på sex personer och man tror sig inte kunna hitta fler överlevare. Foto: Robert Cohen, AP / TT

Kentucky, Arkansas, Illinois, Missouri, Mississippi och Tennessee är delstaterna som hittills har drabbats av ovädret. Räddnings- och röjningsarbetet på går för fullt. Nationalgardet har kallats in för att bistå regionen.

USA:s president Joe Biden säger att han noga har följt utvecklingen och att delstaterna nu kan räkna med federal hjälp.

– Jag vill understryka vad jag sade till guvernörerna (i drabbade delstater): den federala regeringen kommer att göra allt, allt som man kan för att hjälpa, säger Biden.

Presidenten planerar att besöka drabbade områden, så snart omständigheterna tillåter.

Under helgen väntas ovädret dra vidare österut och sträcka sig från norra Louisiana till södra Ohio. Risken för extremt svårt väder är därmed fortsatt stor.

Fakta: Bildas i åskmoln

  • Tornador är små lågtryck som bildas i intensiva åskmoln. De är kraftiga virvelvindar som breder ut sig från molnet ner mot marken.
  • I Sverige kallas fenomenet tromb – en tromb är mindre än en tornado.
  • USA har närmare 1 000 tornador om året som orsakar materiella skador för sammanlagt hundratals miljoner dollar.
  • Trots ett väl utbyggt tornadovarningssystem omkommer i snitt 60 personer varje år.
  • Förutsättningarna för för tornador är goda då torr kall arktisk luft från Kanada möter varm och fuktig luft från Mexikanska golfen på prärien i centrala USA. Då bildas stora mängder superceller (roterande åskmoln) som är gynnsamma för uppkomsten av tornador.
  • Tromber ger ofta upphov till dånande ljud. Vindhastigheten är extrem, upp till 150 m/s.
  • I Sverige är tromber vanligast under sommaren, men kan även förekomma på hösten. Varje år uppstår ett minst tiotal tromber i Sverige, men långt ifrån alla upptäcks

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.