Foto: TT

Tiotals miljoner drabbas av El Niño

Uppdaterad
Publicerad

Svält, sjukdomar och vattenbrist. I början av 2016 kommer upp till 50 miljoner människor i världen att vara drabbade av följderna av väderfenomenet El Niño, enligt hjälporganisationen Oxfam.

”Den nuvarande El Niño är en av de värsta som hittills uppmätts, vilket betyder fler extrema väderförhållanden som kommer att hota människors livsmedelsförsörjning, liv och uppehälle”, står det i rapporten.

El Niño är ett återkommande klimatfenomen i Stilla havet som påverkar väderförhållandena över stora delar av jorden. FN har varnat för att den pågående El Niño är den värsta på över 15 år.

Etiopien hårt drabbat

Hårt drabbade är bland annat Papua Nya Guinea, Etiopien, Malawi, Haiti och Honduras.

8,2 miljoner människor i Etiopien behöver hjälp på grund av torka, medan tre miljoner i Papua Nya Guinea påverkas. ”Papua Nya Guinea är hårt drabbat, särskilt i höglandet, med utbredd torka och frost som förstör grödor och boskap”, skriver Oxfam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.