Tiotusentals tar farväl av Milosevic

Publicerad

Tiotusentals människor samlades i dag i Belgrad för att ta farväl av den förre presidenten Slobodan Milosevic.

Serberna är splittrade när det gäller den krigsbrottsanklagade expresident- en. Så även i Milosevic födelsestad Pozarevac, där han skulle begravas klockan 15 i familjens trädgård.

-Folk älskar honom fortfarande, säger och en blomsterförsäljare till AFP. Han hade sålt fler blommor än vanligt.

-Vem bryr sig om begravningen? Det är bra att vi har blivit kvitt eländet, sade en kvinna till nyhetsbyrån.

Den normalt stilla provinshuvudstaden Pozarevac, sju mil sydost om Belgrad, kokade av folk på lördagseftermiddagen när expresidentens kista rullade in från den serbiska huvudstaden.

Stora folkmassor i Belgrad
Tidigare på dagen var folkmassorna ännu större när den kontroversielle landsfadern hyllades i Belgrad. Enligt polisens uppskattningar hade 80.000 människor, mestadels medelålders eller äldre, samlats vid huset med kistan.

-Slobo, serben! ropade folk.

-Mördare! ljöd ropen också, på grund av misstankar om att Milosevic mördades i fängelset i Haag, där han stod åtalad för krigsförbrytelser under de jugoslaviska krigen på 1990-talet.

Störtades vid folklig resning
Milosevic dog cellen i Haag, men obduktioner och prover har visat att expresidenten dog av en hjärtinfarkt och att han inte var förgiftad. Även den ryske läkare som Milosevic ville ha godkände diagnosen hjärtinfarkt.

Slobodan Milosevic var socialist under Tito-regimen, men utvecklade sig senare till nationalist. Bakgrunden till den splittrade bilden av honom bland serberna är att han störtades efter en folklig resning den 5 oktober 2000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer