Andrej Babis när han talade inför det tjeckiska parlamentet under natten till torsdagen. Foto: Michal Cizek/TT

”Tjeckiens Trump” tar stöd av kommunisterna

Publicerad

Sedan miljardären Andrej Babis, även kallad ”Tjeckiens Trump”, vann valet i höstas har det politiska läget varit osäkert i Tjeckien. Nu bildar han minoritetsregering med stöd av kommunisterna. Det är första gången sedan 1989 som kommunisterna får inflytande på riksnivå i landet.

– Jag vill påpeka att det här är en väldigt allvarlig situation med kommunistpartiets återkomst till makt och inflytande i Tjeckien, sade oppositionsledaren Petr Fiala i natt enligt Reuters.

Det politiska lösningen kom efter en lång debatt som tog slut först natten till torsdagen. Få partier har velat samarbeta med Babis. Bland annat eftersom han sedan tidigare står inför åtal för att ha förskingrat 2 miljoner euro, drygt 19 miljoner kronor, i EU-bidrag.

Kravet: Höjda pensioner

I juni blev det klart att han skulle bilda en minoritetsregering tillsammans med socialdemokraterna. Och under en förtroendeomröstning i natt gav kommunisterna minoritetsregeringen stöd – vilket gör att de tillsammans når en majoritet i parlamentet. Det är första gången sedan kommuniststyrets fall i dåvarande Tjeckoslovakien som kommunisterna nu får inflytande över rikspolitiken i landet.

Enligt Reuters ska kommunisterna i utbyte bland ha fått ett löfte om höjda pensioner och att kyrkorna ska beskattas för egendom de nu får tillbaka efter att ha konfiskerats under kommunisttiden.

Vill inte ta emot asylsökande

Tjeckien har befunnit sig i ett politiskt kaos ända sedan Andrej Babis, ledare för det populistiska partiet Ano, vann valet i höstas. Han har tidigare varit tydlig med att han vill sänka skatterna. Samtidigt vill han förhindra att landet tar emot asylsökande från Mellanöstern och Nordafrika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer