En av de misstänkta för Nemtsov-mordet förs in i domstolen av ryska poliser Foto: TT

Tjetjensk man erkänner mord på Nemtsov

Uppdaterad
Publicerad

En tjetjensk man har erkänt delaktighet i mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov i Moskva den 27 februari. Det uppger en rysk domare, enligt nyhetsbyrån AP. Ytterligare fyra män misstänks för delaktighet i mordet.

Efter flera gripanden i går meddelar nu ryska myndigheter att en tjetjensk man har erkänt mordet på Boris Nemstov.

Mannen som har erkänt inblandning i mordet, ska ha tjänstgjort inom poliskåren i delrepubliken Tjetjenien som biträdande befälhavare, enligt statliga medier.

Mordet på Boris Nemtsov

Mannen greps i går tillsammans med ytterligare en man i delrepubliken Ingusjien, som gränsar till Tjetjenien. Den mannen uppges arbeta för en säkerhetsfirma i Moskva, men han nekar till brott.

Ytterligare tre personer är gripna misstänkta för inblandning i mordet. Samtliga nekar till brott. En representant för utredningskommissionen säger att det finns ”bevis för deras delaktighet”. En av dem är bror till mannen som uppges arbeta för en säkerhetsfirma.

Sköts nära Kreml

Boris Nemtsov sköts ihjäl när han gick över en bro i närheten av regeringshögkvarteret i Kreml förra fredagen, två dagar innan han skulle leda en stor protestmarsch i Moskva.

Mordet ledde till att den planerade demonstrationen förvandlades till ett sorgetåg, där över 70.000 människor deltog, enligt organisatörerna.

Fördömdes

President Vladimir Putin kallade mordet en ”provokation” och lovade att allt skulle göras för att gripa de skyldiga.

Mordet fördömdes av ledare från hela världen. Utrikesminister Margot Wallström kallade det för ”en avrättning” som ”förstärker bilden av Putins skräckvälde”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Boris Nemtsov

Mer i ämnet