Japaner uppmanas att försöka att arbeta hemifrån. Arkivbild. Foto: Katsumi Kasahara/AP/TT

Tokyo vill få folk att jobba hemma inför OS 2020

Uppdaterad
Publicerad

Sugen på att jobba hemma? Flytta till Tokyo.

För att minska trafikstockningar och trängsel i kollektivtrafiken inför OS 2020 vill man i Tokyo få människor att arbeta från hemmet.

Omkring en fjärdedel av landets 127 miljoner invånare bor i eller i närheten av Tokyo och för att lyckas med att transportera turisterna inför OS behöver trängseln lätta i rusningstid.

60 tusen jobbar från hemmet

På måndagen jobbar 60 000 anställda vid 900 företag, organisationer och myndigheter hemifrån i ett initiativ från regeringen, enligt inrikesdepartementet. Satsningen kommer att fortsätta årligen de kommande två åren inför OS.

Försöket är också en del av premiärminister Shinzo Abes ansträngningar för att ändra på den japanska arbetskulturen som tvingar främst män att arbeta långa dagar och vara borta från sina familjer. Tanken är att fler även efter OS delvis ska arbeta hemifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.