Nasralla anklagar Hernández för en politisk kupp sedan han utlyste undantagstillstånd på lördagen. Foto: TT

Oppositionen vill ha omval i Honduras

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionskandidaten Salvador Nasralla vill att valet i Honduras tas om, efter att rösterna från valet förra helgen fortfarande inte räknats klart. Samtidigt rapporteras det om fler dödsoffer i våldet efter presidentvalet.

– Jag har bett om att valet ska tas om, men bara valet till presidentposten, detta för att lösa krisen som Honduras nu genomgår, säger Nasralla.

Han lägger till att omvalet skulle övervakas av internationella valobservatörer, inte lokala, för att garantera att det inte begås valfusk.

Han säger att regeringen inte har svarat på hans begäran, och han tror inte heller att den kommer att göra det.

Flera döda

Både vänsterpolitikern och tv-stjärnan Nasralla och den sittande president Juan Orlando Hernández har utropat sig som segrare i presidentvalet förra helgen. Nasralla anklagar Hernández för valfusk och han uppmanade tidigare i veckan sina anhängare att gå ut på gatorna i protest.

Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum på flera platser i landet. Uppgifterna om hur många som dödats går isär.

Enligt myndigheterna har en 19-årig kvinna dödats under lördagen och en man som skadades under protesterna tros också ha avlidit.

Skarp ammunition

Enligt ett nätverk av människorättsorganisationer har skarp ammunition använts av polisen under de senaste dagarnas våldsamheter, och så många som fem människor kan ha dödats runt om i landet. Uppgifterna har inte bekräftats av polisen.

Nasralla anklagar Hernández för en politisk kupp sedan han utlyste undantagstillstånd på lördagen. Säkerhetsstyrkor skickades ut på gatorna i Honduras för att säkerställa att utegångsförbudet som råder mellan 18.00 och 06.00, i tio dagar framöver, efterföljs.

Landets valmyndighet meddelade på fredagen att 95 procent av rösterna räknats och att Hernández leder med mer än 46.000 röster över Nasralla. Drygt 1.000 urnor med röstsedlar, som är avvikande eller inkorrekta, ska nu räknas om för hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.