Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
–Rädslan vi känner har vi ärvt från våra föräldrar, säger Kullervo Lehtonen i den finska gränsstaden. Foto: Hans-Peter Dhuy

Tomt på ryska turister i finska gränsstaden

Uppdaterad
Publicerad

Staden Villmanstrand i södra Karelen i Finland har profilerat sig som porten mellan Europa och Ryssland. På bara några dagar tvingades staden lägga om sin strategi helt. Turisterna har försvunnit – och nu förlorar staden en miljon euro om dagen.

Villmanstrand ligger bara en knapp halvtimme från den ryska gränsen och har länge försökt locka resenärer både från Europa och Ryssland.

– Vi kunde handeln med Ryssland och hade mycket resesamarbete. Människorna här har personliga relationer, vänner, släktingar på båda sidor om gränsen. Också i affärerna får man betjäning på ryska, säger stadens stadsdirektör Kimmo Jarva.

Oro för framtiden

Samtidigt har oron för ryssen länge legat under ytan. Många undrar nu över framtiden i och med det förändrade säkerhetsläget.

– Den rädsla många känner har vi fått från våra föräldrar, att ryssen går inte att lita på och så vidare. För många är det här en verklig skräck, att de är kapabla till sådant här trots allt, det ser man också hos våra politiska beslutsfattare, säger stadsbon Kullervo Lehtonen.

Kullervo Lehtonen stöder ett Natomedlemskap, och det gör också hans vän Pentti Peltomäki.

– Jag är lite kritisk till Nato men anser att Finland måste gå med, och Sverige blir tvunget att följa efter, de har inget val, säger Peltomäki.

Se inslaget från Villmanstrand i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer