Foto: Reuters

Flera syraattacker i London – tonåring gripen

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring har gripits efter att fem attacker med en frätande substans rapporterats inom 90 minuter under torsdagskvällen, rapporterar BBC. Attackerna inträffade i nordöstra London.

Den första attacken inträffade kl. 22:25 på kvällen, lokal tid, i stadsdelen Hackney. En 32-årig mopedburen man anfölls av två män, även de mopedburna. Männen slängde en frätande substans i förarens ansikte, varpå den ene av dem stal hans moped innan de försvann. Metropolitan Police har ännu ingen kännedom om mannens skadeläge, uppger BBC.

Kl. 22:49, 23:05 och 23:18 inkom ytterligare larm om personer som fått en frätande substans kastad i ansiktet av två män på moped i stadsdelarna Islington, Shoreditch och Stoke Newington. I sistnämnda fall rörde det sig om ett rån med oklart rånbyte, och offret ådrog sig skador som bedrivs som ”livsförändrande”.

Misstänks för grov misshandel och rån

Den sista attacken, kl. 23:37, inträffade i stadsdelen Clapton och liknade den första – en man på moped attackerades av två män på moped, som stal fordonet efter att ha kastat en frätande substans i hans ansikte.

Samtliga offer har förts till ett sjukhus i östra London. En tonårig misstänkt gärningsman är anhållen, misstänkt för grov misshandel och rån. Metropolitan Police uppger att förundersökningen är pågående.

Växande problem

Attacker med frätande syra har blivit allt vanligare i London, enligt siffror från Metropolitan Police som BBC tagit del av. Sedan 2010 har 1.800 attacker involverande frätande vätskor rapporterats i staden. Under 2015 skedde 261 attacker, en siffra som under 2016 steg kraftigt till 454. De flesta attackerna sker i samband med rån.

Hittills i år – exklusive gårdagens attacker – är siffran 119. I en intervju med BBC sade Sarah Newton, statssekreterare åt inrikesminister Amber Rudd, att lagstiftning övervägs för att få bukt med problemet, men att det kommer bli svårt då ”dessa kemikalier finns under allas diskho”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.