Angela Merkel och Vladimir Putin vid toppmötet i Meseberg utanför Berlin. Foto: REUTERS / Axel Schmidt

Toppmöte utan framsteg mellan Putin och Merkel

Publicerad

Vladimir Putin och Angela Merkel har pratat Iran, Syrien, Ukraina och Nord Stream 2 vid sitt toppmöte utanför Berlin. Några direkta framsteg rapporteras inte, och deras kommentarer om gasledningen under Östersjön var kryptiska.

Putins talesman Dmitrij Peskov säger att den ryske presidenten och den tyska förbundskanslern mest skulle ”kalibrera klockorna” i en uppföljning till deras möte i Sotji i maj.

Förutom krig och konflikter verkar samtalen ha fokuserats kring bygget av gasledningen Nord Stream 2. Putin försäkrade att satsningen baseras endast på ekonomiska kalkyler.

– Därför är det nödvändigt att vidta åtgärder mot möjliga icke konkurrenskraftiga och illegala attacker från tredje land, för att vad det lider slutföra detta projekt, sade han på väg till flyget hem till Moskva.

Ont blod

Vad han syftar på är oklart, men bygget väcker ont blod i många läger. USA har uppmanat Tyskland att inte på detta sätt göra sig än mer beroende av ryska fossila bränslen. Kiev-regeringen befarar att Ryssland genom Östersjöledningarna försöker kringgå de landbaserade ledningar som går genom Ukraina och som landet gör stora pengar på.

Och länder som Danmark och Sverige är osäkra på vad bygget innebär miljö- och säkerhetsmässigt i och runt Östersjön.

Kritiserad bröllopsgäst

På vägen till Berlin väckte Putin uppseende genom att gå på bröllop, när Österrikes utrikesminister Karin Kneissl äktade affärsmannen Wolfgang Meilinger i den pittoreska byn Gamlitz.

Kneissl är formellt oberoende, men nominerades till sin post av det högerpopulistiska regeringspartiet FPÖ, som har ett samarbete med Putins parti Förenade Ryssland.

Den österrikiska oppositionen har kritiserat att Putin var en av ungefär 100 inbjudna gäster, med motiveringen att han är en splittrande gestalt inom EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.